Recept

Lekker koken zonder eieren

10 augustus 2017    MG

Al kan het geen kwaad om eieren te eten, we halen toch graag eens een paar alternatieve gerechtjes van onder het stof. Een ei wordt meestal toegevoegd om het gerecht te binden. Maar er zijn talloze alternatieven voorhanden, zoals banaan, agar en zelfs het vocht van kikkererwten.

Ei-vrije chocomousse

Ingrediënten

voor de chocolademousse

4 avocado
100 g donkere chocolade (>70%)
25 g ongezoet cacaopoeder
2 el kokosolie
2 el honing
1 vanillestok
1 snuif zout
4 el koffie

voor de slagroom

250 g room (plantaardig, opklopbaar)
1 el bloemsuiker
1 vanillestok
1 tl kaneelpoeder

voor de afwerking

100 g donkere chocolade (>70%)

voor de crunch

1 handvol walnoten
1 el rozijntjes
1 handvol speculooskoekjes

Bereiding

1. Lepel het vruchtvlees uit een avocado en doe in een cutter. Cutter romig. Smelt de chocolade.

2. Voeg cacao, honing, kokosolie, gesmolten chocolade, het merg van de vanillestok, zout en koffie toe. Mix fijn. Doe alles in een spuitzak. Spuit in de glaasjes en laat een uurtje opstijven in de koelkast.

3. Klop de room op met bloemsuiker, vanillemerg en kaneel. Doe in een spuitzak.

3. Cutter voor de crunch walnoten, rozijnen en speculoos.

4. Werk de mousses af met crunch, slagroom en geraspte chocolade.

Ei-vrije pannenkoeken

Ingrediënten

1 liter sojamelk (gezoet of ongezoet)
325 gram bloem
1 tl bakpoeder
een scheutje olijfolie
snufje zout
1 zakje vanillesuiker (of minder naar smaak)
zonnebloemolie (om te bakken)

Bereiding

1. Meng alle ingrediënten in een grote kom en roer met de garde tot een glad beslag. Laat het nog even rusten zodat het wat kan indikken.

2. Neem een koekenpan en verhit daarin 2 el zonnebloemolie. Wacht tot deze goed heet is (begint te roken) en zet het vuur dan op een middelhoge stand.

3. Giet een juslepel van het beslag in de pan. Draai met de pan zodat het beslag de hele bodem bestrijkt.

4. De ene kant is vrij snel gebakken en dat merk je als je de randen kan oplichten met een vork of spatel en de pannenkoek heen en weer schuift zodra je de pan beweegt. Draai de pannenkoek dan om met de spatel en bak de andere kant.

5. Herhaal dit met de rest van het beslag. Voeg daarbij altijd een scheutje olie en wacht telkens even tot die voldoende warm is. Die hoeft niet telkens te roken want de pan is nu sowieso warm genoeg.

Cupcakes (16 stuks)

Ingrediënten

1/2 cup bloem
1 1/2 cup zelfrijzend bakmeel
1 cup lichtbruine basterdsuiker
1 tl bak soda
1/2 tl zout
2-3 tl speculaas kruiden
1 tl witte azijn
1 tl vanille extract
1/3 cup zonnebloem olie
1 cup koud/gekoeld water

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een muffinvorm met cupcake papiertjes.

2. Doe alle ingrediënten in een kom en mix op de laagste stand alles doorelkaar. Mix vervolgens nog één minuut op de hoogste stand, zodat je geen klonten meer in het beslag hebt zitten.

3. Vul je cupcake vormpjes voor 2/3 en bak je cupcakes voor ongeveer 20 – 25 minuten tot ze stevig zijn en enigzins meeveren wanneer je er lichtelijk op drukt en/of er een sateprikker schoon uit komt. (Let op: de cupcakes zullen minder snel bruin worden, aangezien er geen eieren inzitten)

4. Decoreer je lactosevrije cupcakes naar wens.