Een geslaagde filmavond begint bij CineTrak
Foto: rr
Als fervent filmliefhebber kijk ik geen enkele prent zonder eerst de IMDb-score te raadplegen: alles onder de 7 is een no-go. De Internet Movie Database krijgt er met CineTrak binnenkort echter een geduchte concurrent bij. Android-gebruikers kunnen de app, die officieel nog moet verschijnen, alvast uitproberen.

Er zijn flink wat gelijkenissen tussen IMDb en CineTrak: Your Movie Diary. Beide filmencyclopedieën bulken van de filmweetjes, -trailers en -besprekingen, en laten je eenvoudig een lijst aanleggen van alle prenten die je in het verleden al gezien hebt. CineTrak kiest echter voor een meer persoonlijke aanpak. De app wil onmiddellijk van je weten wat je favoriete genres zijn en legt veel meer de nadruk op aanbevelingen. Hoe meer films je toevoegt en (positief) waardeert, hoe relevanter die suggesties uiteraard zullen zijn. Daarnaast houdt de app verschillende statistieken bij, zoals het totale aantal kijkuren en de genres die je het vaakst bekijkt.

De basisversie van CineTrak is gratis, maar je kan ook opteren voor de betaalde Premium-versie van de app, waarbij je de keuze hebt uit zes formules (tussen $ 2,99 en $ 99,99). Met de goedkoopste variant kom je overigens al een heel eind: je krijgt geen advertenties meer te zien, hebt toegang tot handgeselecteerde content (zoals de beste films en acteurs in jouw favoriete genres) en je kan allerlei uitdagingen aangaan – zogeheten achievements – en zo verschillende trofeeën verzamelen.

Chapeau trouwens ook voor het geslaagde Material Design van CineTrak. Naast deze strakke interface oogt IMDb plots wel heel oubollig. En leuk meegenomen: de synopsis is regelmatig in het Nederlands, daar waar de Internet Movie Database zich vrijwel uitsluitend van het Engels bedient. CineTrak verkeert momenteel nog in een testfase en is daarom nog niet officieel gelanceerd. Via het onderdeel Vervroegde toegang van de Play Store kan je de app niettemin toch al downloaden en uitproberen.