‘El Chapo’ verdedigd door advocaat John Gotti Jr.
Foto: REUTERS

De veroordeelde drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel, heeft met Jeffrey Lichtman een advocaat onder de arm genomen die in het verleden al een beruchte maffialeider uit de gevangenis hield.

In januari werd de Mexicaanse maffialeider ‘El Chapo’ uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij moet er zich onder meer verantwoorden voor moord, drugshandel, georganiseerde misdaad en het witwassen van geld. Er worden meer dan 40 getuigen verwacht, en de VS rekenen op een levenslange gevangenisstraf.

Guzmán kreeg na zijn uitlevering van Amerika twee advocaten toegewezen, maar daar had Guzmán duidelijk geen vertrouwen in. Begin deze week raakte bekend dat hij vier nieuwe advocaten onder de arm genomen heeft. Onder hen onder meer de New Yorkse advocaat Jeffrey Lichtman.

Lichtman is geen groentje wat het verdedigen van maffiosi betreft. In de rechtszaak tegen de beruchte New Yorkse gangster John Angelo Gotti (ook wel ‘Gotti Jr.’, zoon van de al even beruchte John Gotti, red.) slaagde Lichtman er tussen 2004 en 2009 in zijn cliënt niet achter de tralies te doen belanden. Ook de hiphoppers The Game en Fat Joe werden al door Lichtman vertegenwoordigd.

‘IJverig verdedigen’

Naast Lichtman huurde Guzmán naar verluidt ook nog Marc Fernich in, die aan de zijde van Lichtman stond in het proces tegen Gotti Jr.. En ook William Purpura en Eduardo Balarezo werden ingehuurd. Purpura verdedigde ooit de Baltimorese drugsbaas Richard Wilford, en Balarezo trad ooit op voor de Mexicaanse kartelleider Beltran Leyva - in beide gevallen evenwel weinig succesvol.

Welke tactiek Lichtman en co. zullen hanteren om hun cliënt te verdedigen, is nog niet helemaal duidelijk. In een brief klinkt het wel dat ze ‘hopen dat we de kans krijgen om de heer Guzman ijverig te verdedigen.’ De advocaten zeggen ook dat ze de ‘talrijke samenwerkende criminelen’ willen uitdagen die Guzman volgens hen willen ‘gebruiken om uit de gevangenis te kunnen blijven’.