Bitcoin blijft records aaneenrijgen, ondanks splitsing
Foto: REUTERS

De digitale munt bitcoin is niet gecrasht na de splitsing vorige week. Integendeel. Voor het eerst is een bitcoin meer dan 3.500 dollar waard.

De strijd om bitcoin lijkt gestreden. Afgelopen week draaide een discussie in de bitcoin-gemeenschap uit op een splitsing van de munt. Bitcoin werd het slachtoffer van zijn eigen succes, waardoor transacties steeds trager verwerkt werden. Daarom werd voorgesteld om de capaciteit om transacties te verwerken te verdubbelen.

Een groep van bitcoin-ontwikkelaars, zogenaamde miners, was het daar niet mee eens en splitste zich vorige week af als ‘Bitcoin Cash’. Door de tweestrijd werd gevreesd dat de virtuele munt bitcoin, die vooral om speculatieve redenen wordt aangehouden, aan waarde zou verliezen.

Maar dat is dus niet gebeurd. De digitale munt is voor het eerst meer dan 3.500 dollar waard, ruim een kwart meer dan een week eerder. Tegelijkertijd is Bitcoin Cash in waarde gehalveerd. ‘De prijsstijging van de bitcoin is precies het spiegelbeeld van de daling van Bitcoin Cash. Dat is een indicatie dat beleggers Bitcoin Cash inruilen voor bitcoins’, zegt Matthew Newton, een marktanalist van online platform eToro aan Bloomberg. ‘Beleggers die vorige week aan de zijlijn bleven staan, investeren nu opnieuw.’