Google ontslaat ingenieur die 'stereotiepe en schadelijke' nota schreef
Themabeeld Foto: REUTERS

Een ingenieur bij het Amerikaanse technologiebedrijf Google, die in een blog de lage aanwezigheid van vrouwen in de technologiesector toewees aan biologische factoren, is nu ontslagen. Dat berichten Amerikaanse media.

Volgens Bloomberg News heeft de ingenieur -James Damore- zijn ontslag bevestigd. Google zelf gaf geen commentaar.

In de blog, bedoeld voor intern gebruik, schrijft de man dat ‘de keuzes en capaciteiten van mannen en vrouwen verschillen, in grote mate als gevolg van biologische oorzaken. Die verschillen kunnen verklaren waarom we geen gelijke vertegenwoordiging hebben van vrouwen in de techsector en bij het leiderschap’, luidde het.

De blog leidde tot heel wat consternatie. De verantwoordelijke bij Google voor diversiteit liet meteen verstaan dat dit niet het standpunt is van het bedrijf.

Aristotle Balogh, vicepresident engineering, aan wie de ingenieur rapporteert, was in een interne memo uitgesprokener: hij noemde de memo van de anonieme ingenieur ‘stereotyperingen en schadelijke veronderstellingen’, die niet toegelaten kunnen worden in de bedrijfscultuur van Google.

Mannenbastion

De jongste tijd was er al kritiek op het ‘mannenbastion’ Silicon Valley. Maar liefst 69 procent van alle personeelsleden is er man. Facebook bijvoorbeeld telt slechts 27 procent vrouwen onder zijn kaderleden. Bij Apple werken er in het hele bedrijf amper 37 procent vrouwen.

Google is een van de bedrijven die naar eigen zeggen veel moeite doen om vrouwelijke ingenieurs aan te trekken. Daarom wist de Google-ingenieur dat zijn nota door zijn bazen niet op applaus onthaald zou worden.