Hoe bepalend is de plek in het gezin?
De pasgeboren zoon van Prins William en Kate Middleton is de vijfde in de rij voor de troonopvolging...
Film
Ook het drolletje heeft een rolletje
rr
De Angelsaksische recensies van ‘The Emoji Movie’ beloven niet veel goeds. Op ‘Rotten Tomatoes’, de Amerikaanse site die filmrecensies verzamelt, kreeg de film een gemiddelde van nul procent. Dat is heel uitzonderlijk.
Film
Ook het drolletje heeft een rolletje
rr
De Angelsaksische recensies van ‘The Emoji Movie’ beloven niet veel goeds. Op ‘Rotten Tomatoes’, de Amerikaanse site die filmrecensies verzamelt, kreeg de film een gemiddelde van nul procent. Dat is heel uitzonderlijk.
Zelden was de naam van een site zo toepasselijk. ‘Rotten Tomatoes’ verwijst naar de gewoonte om bij een slecht optreden vanuit het publiek rotte tomaten naar het podium te gooien. De Amerikaanse website verzamelt recensies van films die op alle mogelijke websites te vinden zijn. Op basis daarvan geeft Rotten Tomatoes elke film een gemiddelde score. The Emoji Movie, de nieuwste kinderfilm van Sony die vorige week in de VS uitkwam, slaagde er – even – in de schier onmogelijke nul procent te behalen.
Intussen is de zogenaamde Tomatometer wel alweer naar zes procent gestegen. Het blijft erbarmelijk en wie enkel de meest prominente recensenten eruit filtert, komt weer op nul procent terecht.
Slechte film, prettige recensie
Zoals de titel al doet vermoeden, spelen in The Emoji Movie emoji’s de hoofdrol. Zelfs het drolletje heeft een rolletje. In tegenstelling tot de Lego-films waarvan mensen op voorhand ook gruwden bij het idee van een film met speelgoedfiguurtjes, is deze film dus waarschijnlijk écht slecht. (Op het ongelooflijk commerciële uitgangspunt na, bleken de Legofilms nog draaglijk voor volwassenen)
Gelukkig leveren slechte films heerlijke recensies op. Het loont de moeite om even door de recensies op Rotten Tomatoes te grasduinen. ‘The Emoji Movie kan niet ontsnappen aan zijn eigen idiotie’, schrijft The New York Times. Entertainment Weekly gaat nog een stapje verder: ‘The Emoji Movie bekijken is zoals in een existentiële afgrond staren.’
rr
The Hollywood Reporter: ‘T he Emoji Movie is snel en kleurrijk genoeg om jonge kinderen te verleiden, maar er zit niets in voor de ouders. Deze rond smartphones opgebouwde prul zou beter op Snapchat uitgebracht zijn. Daar zou het onding tenminste snel na zijn release weer verdwenen zijn. Al zou dat daar zelfs te lang duren.’
Ook de recensent van IndieWire liet zich lekker gaan: ‘T he Emoji Movie is heel, heel, heel slecht (dit is een hyperactief stukje bedrijfspropaganda waarin Spotify de wereld redt en Sir Patrick Steward een levende drol een stem geeft).’
Er zijn nog wel films die een 0 kregen
Hoewel het uitzonderlijk is, is het niet de eerste keer dat een film op Rotten Tomatoes met de bodemscore flirt. Op Wikipedia staat een lijst van de ‘Zero percent club’. De Britse krant The Guardian somde deze week enkele oudere lotgenoten op en probeerde een lijstje met wetmatigheden op te stellen. Films met een nul op Rotten Tomatoes zijn het vaak: sequels, genrefilms, remakes van gehate films, films met slechte titels én kinderfilms.
Het lijstje is ludiek, maar met die laatste opmerking maakt T he Guardian wel een punt. Recensenten zijn vaak het strengst voor kinderfilms. Daar zijn verschillende redenen voor. Er is die kwalijke trend die maakt dat kinderfilms steeds vaker in marketingmiddens bedacht worden, met expliciet de bedoeling om achteraf veel merchandising te verkopen. The Emoji Movie is allicht ook in dat bedje ziek. Want de film maakt schaamteloos reclame voor apps als Facebook, Dropbox, Twitter, Spotify en zelfs de populaire Chinese app WeChat passeren de revue.
rr
Recensenten en kinderfilms: dat gaat wel eens mis
Bovendien is bij geen enkel genre het verschil tussen de mening van de recensent en het doelpubliek groter dan bij kinderfilms. Denk maar aan een gedrocht als De Buurtpolitie hier in Vlaanderen. ‘Dit moet zowat de meest ambitieloze bioscoopfilm zijn ooit in Vlaanderen gedraaid: alleen gemaakt om wat duiten op te brengen’, schreef de recensent van De Standaard bij de release van de film in oktober 2016. Toch trokken er 150.000 mensen – wellicht veelal jongetjes tussen acht en twaalf – naar de bioscoop.
Dat is alvast niet slecht voor een Vlaamse lowbudgetfilm.
Voor The Emoji Movie is die discrepantie zelfs al op Rotten Tomatoes te zien. Daar mag immers ook het publiek zijn mening geven. Dat geeft een gemiddelde score van 45 procent. Nog altijd slecht, maar niet zó erbarmelijk als bij de recensenten.
En wat vonden de kinderen ervan?
Het publiek is in de States de voorbije week talrijk naar de film gaan kijken. The Emoji Movie bracht aan de kassa bijna 25 miljoen dollar op. Daarmee moet de film enkel de razend populaire bioscoopfilm Dunkirk laten voorgaan.
Dat succes kan ook te wijten zijn aan de uitstekende marketingcampagne. Belangrijker is wat al die bezoekers van de film vonden. Daar kan de website Cinemascore ons een handje bij helpen. Die peilt bij het publiek naar hun mening over films door hen bij het buitengaan te vragen de film een score van A tot F te geven. The Emoji Movie haalt een B. ‘Awful’, vindt Scott Mendelson van Forbes die score, toch voor een animatiefilm die zich richt op kinderen. Want een kinderhand is doorgaans gauw gevuld. Voor de gemiddelde achtjarige is een uitje naar de bioscoop al een avontuur op zich, die vindt zowat alles goed wat hij of zij daar ziet.
Hoe eensgezind de recensenten op Rotten Tomatoes ook lijken, eigenlijk is een gemiddelde score voor een film ook een beetje onzin. Want elke mening staat op zich. Of om het met een op deze redactie veel gebruikte boutade te stellen: een recensie is geen democratie.