Herdenking slag om Passendale ‘bijna even grote uitdaging als huwelijk William en Kate’
Foto: EPA

Een delegatie van meer dan duizend Britten strijkt zondag en maandag neer in ons land om de slag om Passendale van 1917 te herdenken. En dat is geen makkelijke klus.

De herdenking op 30 en 31 juli van de slag om Passendale van 1917 is een logistieke operatie van formaat. Een Britse delegatie van duizend man sterk is neergestreken om het evenement in goede banen te leiden. Daar horen veel personeelsleden van de Britse openbare omroep BBC bij, maar ook werknemers van de ambassade, acteurs en muzikanten.

Een producer van de omroep verklaarde dat dit qua uitdaging thuishoort ‘in het rijtje van het ­huwelijk van William en Kate’ en ‘het diamanten jubileum van de Queen’.

‘We zijn het een en ander gewend’

Het Belgische en het Britse koningshuis zullen aanwezig zijn en duizenden nabestaanden krijgen de kans de plechtigheden bij te wonen.

Waarnemend burgemeester van Ieper, Jef Verschoore, heeft het over een ongeziene inspanning. ‘Maar we zijn natuurlijk het een en ander gewend, onder meer door de organisatie van een Europese top drie jaar geleden.’ De druk op de stadsdiensten valt mee. ‘De Britten nemen zelf veel in handen, van de toiletwagens tot de watervoorziening.’

Voor meer informatie over de herdenking kunt u terecht op de website passchendaele2017.org