Microsoft Paint ter dood veroordeeld
Gedaan met doedeltjes zoals deze! Foto: rdc

Dit najaar rolt Microsoft een nieuwe update uit voor Windows 10. Zoals steeds worden kleinigheden toegevoegd en enkele bugs opgelost. Maar één ding valt veel harder op: tekenprogramma Paint heeft zijn doodvonnis gekregen.

Toen Microsoft in april van dit jaar al een ‘lente-update’ uitrolde, kregen gebruikers toegang tot Paint 3D. Je kan er 2D en 3D animaties in tekenen, maar het was geenszins een update van het traditionele Paint. Je kon de twee programma’s perfect naast elkaar blijven gebruiken.

Sinds zijn ontwikkeling in 1985 is aan Paint niet zo gek veel veranderd. Het was een van de eerste programma’s voor grafische bewerkingen, en wellicht heeft élke Windows-gebruiker er zich sindsdien wel eens mee geamuseerd, ook al bleef het een erg primitief programma.

Microsoft heeft nu de lijst met veranderingen gepubliceerd die in de herfst bij de ‘creators update’ van Windows 10 uitgerold worden. Er is een kolom met features die verwijderd - ‘removed’ - zullen worden, en een lijst met ‘deprecated’ (verouderd, red.) features. Die laatsten zullen niet langer actief ondersteund worden, en worden in overweging genomen om bij een volgende uitrol verwijderd te worden.

De geschiedenis leert dat het doorgaans een kwestie van tijd is alvorens een verouderde feature ook daadwerkelijk verdwijnt. Daarmee schrapt Windows een van zijn langst beschikbare programma’s. En dat zal velen onder ons wellicht bedroeven.