‘Aids-spuitje om de paar weken even goed als dagelijkse pil’
Foto: ap

Wie het zich kan permitteren, houdt aids nu onder controle met een dagelijkse pil. Maar het kan eenvoudiger, melden vorsers op het jaarcongres van de Aids Society in Parijs.

Wetenschappers van zestien onderzoeksgroepen uit de hele wereld (onder wie twee vorsers van Janssen Pharmaceutica in Beerse) vertellen in het vakblad The Lancet en tegelijk op een internationaal congres dat ze het hiv-virus onder de duim kunnen houden met een injectie om de vier tot acht weken, in plaats van een dagelijkse pil.

Injecties zijn veel omslachtiger (je hebt een opgeleid iemand nodig om ze toe te dienen) en minder comfortabel dan een pil. Maar waar een goede gezondheidsinfrastructuur aanwezig is – dus niet in de hardst getroffen landen – bieden ze een alternatief voor wie het lastig vindt om altijd en overal zijn pillen bij te hebben. Bovendien is er bij georganiseerde injecties minder kans dat mensen hun dosis vergeten in te nemen of hun behandeling verwaarlozen, waardoor het virus de kans krijgt om resistentie te ontwikkelen.

Nog te vroeg

De onderzoekers hebben nog slechts 230 patiënten gevolgd (bijna allemaal mannen). de helft met een vierweeks regime en de andere helft met een achtweeks regime, plus 56 patiënten in een vergelijkingsgroep met een dagelijkse pil. Veel te weinig voor definitieve conclusies, ook al volgden ze hen bijna twee jaar lang.

De spuitjes lijken het virus even goed te onderdrukken als de pil – in de cijfers zelfs enkele procenten beter, maar in een onderzoek waar elke individuele patiënt zo ongeveer overeenkomt met 1% van de onderzochte groep, zeggen een paar procenten niet zo veel. Het kan dan evengoed om toeval gaan. Het onderzoek loopt dan ook nog, maar de tussentijdse resultaten waren voldoende spectaculair om ermee naar buiten te komen. Ook al omdat de spuitjes goed verdragen werden.

In de injecties zitten twee middelen (cabotegravir en rilpivirine). De klassieke pillen bevatten cabotegravir, abacavir en lamivudine. Het onderzoek werd mee door Janssen Pharmaceutica bekostigd.

Aantallen dalen

Volgens een rapport vorige week van Unaids, het agentschap van de Verenigde Naties voor de bestrijding van aids, is het aantal doden door aids bijna gehalveerd, van 1,9 miljoen in 2005 tot 1,0 miljoen in 2016. Sinds 2010 is het aantal nieuwe besmettingen gezakt met 16 procent. Het ligt nu op 1,8 miljoen per jaar. Er zijn dus elk jaar meer besmettingen dan doden, wat erop wijst dat de behandelingen, onder andere de dagelijkse pil, levensreddend zijn. Maar, stipt het rapport ook aan, de helft van alle besmette mensen krijgt géén pil. En dat zijn er nog altijd een schandalige 17 miljoen.