Dronken rijden en vluchtmisdrijf voortaan zwaarder bestraft
alcoholslot

Dronken rijden en vluchtmisdrijf worden binnenkort zwaarder bestraft. Dat is het gevolg van een wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens en minister van Mobiliteit François Bellot dat donderdag werd goedgekeurd op de ministerraad.

Momenteel is het de politierechter die vrij beslist of er al dan niet een alcoholslot wordt opgelegd. Onder meer omwille van het ontbreken van een duidelijke grens wordt de maatregel op dit moment nauwelijks uitgesproken. Daar brengen Bellot en Geens nu verandering in.

Vanaf een alcoholpercentage van 1,8 gram per liter zou er een alcoholslot moeten worden opgelegd voor een periode van één tot drie jaar of definitief. Voor recidivisten komt die grens op 1,2 gram per liter, al ligt de eindbevoegdheid nog steeds bij de rechter.

Voor vluchtmisdrijf ligt de maximumstraf momenteel op twee jaar gevangenis, maar dat wordt verhoogd. Bij een ongeval waarbij de bestuurder vluchtmisdrijf pleegt en een slachtoffer gewond achterlaat, loopt de straf op tot drie jaar en een geldboete tot 5.000 euro. Als er doden vallen wordt dat verhoogd tot vier jaar gevangenis. Bij een ongeval met gewonden of doden verliest de bestuurder ook zijn rijbewijs voor minstens drie maanden.

Ook de straffen voor rijden tijdens een rijverbod en rijden zonder rijbewijs worden verzwaard. Zo riskeert de bestuurder nu ook een gevangenisstraf en niet meer enkel een geldboete.

Bestuurders die om medische of psychologische reden hun rijbewijs verliezen kunnen dat dan weer sneller terugvragen als ze bewijzen dat ze meewerken aan hun herstel.