Trump en Poetin hadden informele ontmoeting tijdens G20-top
Vladimir Poetin en Donald Trump tijdens de G20-top in het Duitse Hamburg. Foto: AFP
Het was al bekend dat de twee leiders hadden samengezeten tijdens de G20-top in Hamburg, maar de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben nog een tweede, informele, meeting gehad. Dat nieuws werd bevestigd door een medewerker van het Witte Huis.

Enkele uren na de eerste bilaterale meeting hebben de twee leiders op 7 juli nog eens hebben samengezeten tijdens een diner in het kader van de G20 top.

Het was de Amerikaanse politicoloog Ian Bremmer, voorzitter van de geopolitieke denktank Eurasia Group, die het nieuws aan het licht bracht. Volgens Bremmer ging Trump halverwege het diner naast Poetin zitten, die langs first lady Melania zat. 

Het ongewone aan deze ontmoeting was dat Trump geen officiële vertaler bij zich had. ‘Het feit dat de vertaler van Trump niet aanwezig was, is een inbreuk op het nationale veiligheidsprotocol’, aldus Bremmer. ‘Al wist onze president dat waarschijnlijk niet.’

Andere leiders waren verbaasd over het gesprek. Volgens Brenner waren ze 'verward en geschrokken'. 'Trump zit samen met al zijn bondgenoten, en hij zit dan samen met Poetin?', was de commentaar.

De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, zei er geen tweede ontmoeting plaatsvond, maar enkel 'een kort gesprek aan het einde van het diner'. Hij doet de insinuaties dat er een tweede ontmoeting was geweest af als 'onjuist, kwaadaardig en absurd'. Het Witte Huis liet weten dat ze enkel spraken via de tolk van Poetin, omdat de Amerikaanse vertaler Japans sprak, maar geen Russisch.

Op Twitter haalde Trump uit naar de ‘fake news’-berichtgeving van de Amerikaanse media. ‘Ziekelijk’, noemt hij het. ‘Alle leiders van de G20 en hun echtgenoten waren uitgenodigd. De pers was hiervan op de hoogte.’

 

 

Meteen erna volgde een nieuwe tweet. ‘Het Fake News wordt steeds oneerlijker. Zelfs een diner voor de leiders van de G20 wordt dubieus afgebeeld.’