Kleine bakfietsen moeten binnenkort op het fietspad
Foto: victoriano moreno

Binnenkort hebben bakfietsen die niet breder zijn dan een meter hetzelfde statuut als een fiets. Dat betekent dat je met deze bakfietsen ook op het fietspad moet rijden. Verkeersdeskundige Ivan Bruggeman pleit al langer voor een verduidelijking van de verkeersregels voor de verschillende soorten bakfietsen.

Waarschijnlijk rijden heel wat mensen met een bakfiets op het fietspad, maar tot op heden mag dat eigenlijk alleen maar als het om een tweewieler gaat. Daar komt dus verandering in.

De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft een aanpassing van de wegcode klaar die dat moet toelaten. De verandering moet nog worden goedgekeurd door de minister van Mobiliteit, maar dat lijkt een formaliteit. De aanpassing zou wellicht nog dit jaar in voege kunnen treden.

Eenrichtingsstraten

De aanpassingen die de FOD Mobiliteit en Vervoer wil doorvoeren, zorgen voor iets meer duidelijkheid. ‘Binnenkort geldt voor elke bakfiets die niet breder is dan één meter, ongeacht het aantal wielen dat het voertuig heeft, hetzelfde als voor een fiets’, zegt verkeersdeskundige Ivan Bruggeman. ‘Dat betekent dat je ermee op het fietspad moeten rijden en dat bestuurders ook in een aantal eenrichtingsstraten tegen het verkeer mogen inrijden. In feite hebben deze bakfietsen dezelfde rechten en plichten als een gewone fiets.’

Voor alle andere bakfietsen, breder dan één meter of gemotoriseerd, gelden andere regels. Deze voertuigen moeten op de rijweg fietsen en vallen onder dezelfde verkeersregels als automobilisten.