Deze desserts zijn ware kunstwerken
Foto: Ben Churchill

De Britse chef Ben Churchill creëert illusies met desserts. Zijn creaties ogen niet alleen als ware kunstwerken, ze zijn bovendien gevuld met lekkernijen als chocolade, bavarois en panna cotta.

Niets is wat het lijkt in de wereld van ‘The Food Illusionist’ Ben Churchill. Al twee jaar lang creëert de chef illusies met desserts. Denk aan smeuïge taart die oogt als pizza en chocoladecreaties die gemaakt zijn naar het model van de Iron Throne uit Game of Thrones of de Gouden Snaai uit Harry Potter.

‘De term food illusion ontstond toen ik gerechten begon te bedenken die de eter in de maling nemen. Ik maak dat het eruitziet als iets wat het eigenlijk niet is’, aldus Churchill.

Als voorbeeld haalt hij een eetbare spons die hij zou ontworpen hebben aan. ‘Het ziet er exact hetzelfde uit als de klassieke gele versie, met een groen schuurvlak, en wordt zelfs afgewerkt met klodders vuil, afwasmiddel en schuim. Eigenlijk gaat het om een cake met olijfolie, een saus van caramel, een coulis van gebakken appel en melkschuim’, vertelt hij in een interview met Metro.

Zo ging de bal aan het rollen en ontwierp hij vervolgens een ‘citroen’ die uit een ganache van chocolade werd gemaakt. Erna volgden onder meer nog een ‘spiegelei’ van panna cotta, een kaasplankje dat eigenlijk een dessert is en nog heel wat andere creaties zoals eetbare stenen, moeren en bouten en een bloempot. Hij deelt foto’s van zijn ontwerpen op Instagram en Facebook en kan ondertussen al op meer dan 65.000 fans rekenen.

Niet de eerste

De Brit is echter niet de enige die met dergelijke gerechten experimenteert. Dichter bij huis brengt ook chef Tom van Lysebettens van het Gentse restaurant Cochon de Luxe op gastronomische wijze humor op zijn borden. In een reactie liet hij weten dat hij in 2014 al een dergelijk recept met een spons bedacht en Churchill dus niet de eerste was. ‘We zijn uiteraard altijd gevleid als we mensen inspiratie kunnen geven’, klinkt het met een knipoog. ‘Binnenkort zetten we het gerecht trouwens terug op onze menukaart.’

 

Looks can be deceiving... olive oil and mint sponge, strawberry jam and cream

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 

Chocolate log filled with an orange bavarois, coated in mint 'moss'

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 

Vanilla Pannacotta, Mango "yolk", Charred Lemon and Coconut Sponge

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 
 

The banana and ginger #GOLDENSNITCH dessert happy 20th birthday #harrypotter

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

Chocolate and Banana...

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 

Pizza Cake...

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op

 

The iron throne dessert... Chocolate sponge filled with bleeding raspberry coulis. Video in my BIO

Een bericht gedeeld door ben churchill (@chefbenchurchill) op