'Hopelijk zorgen de Red Flames voor een verrassing'
De Belgian Red Flames Foto: BELGA

De Red Flames trappen zondag voor het eerst in de geschiedenis een bal op het EK vrouwenvoetbal. Donderdag trainden ze voor het eerst op locatie in gastland Nederland. ‘We hebben goed getraind, de focus was goed en ik had niet het gevoel dat er extra spanning in de lucht hing’, zegt bondscoach Ives Serneels.

De winst tegen Rusland, de laatste voorbereiding voor het EK, was goed voor het vertrouwen. ‘We hadden ons al wat herpakt in Frankrijk, waar onze organisatie op punt stond. Tegen Rusland hebben we ons voetballend vermogen laten zien. We kunnen met vertrouwen uitkijken naar zondag’, aldus Serneels.

Toch zal het EK een moeilijke opdracht worden. ‘De kans is erg klein dat we winnen’, zegt sportjournalist Ruben Van Gucht. Hij zal de commentaar voorzien bij de wedstrijden, samen met Eddy Demarez.

‘De Red Flames zijn geen favoriet voor de titel. Het is al een prestatie dat ze erbij zijn op het EK, dat is nog nooit eerder gelukt. De loting is ook erg zwaar, Nederland is in principe veel beter. We zullen het moeten bewijzen tegen Noorwegen en Denemarken’, zegt Van Gucht. Duitsland en Spanje zijn de favorieten op dit EK. ‘Maar hopelijk zorgen de Red Flames voor een verrassing’, besluit Van Gucht.

Populariteit

Wordt het vrouwenvoetbal nu populairder? ‘Die evolutie is al een tijdje aan de gang. De laatste twee jaar is er al meer aandacht voor’, aldus Van Gucht. Dat ziet men ook in de ticketverkoop. De wedstrijd België-Nederland was al begin juni uitverkocht. De verkoop werd opnieuw opengesteld nadat er tickets vrijkwamen door geannuleerde reservaties.

Praktisch

Het EK vrouwenvoetbal vindt plaats in Nederland van 16 juli tot 6 augustus.

De Red Flames spelen op zondag 16 juli om 20 uur tegen Denemarken. De tweede wedstrijd is tegen gastland Nederland, op 24 juli om 20 uur. Beide wedstrijden zijn te volgen op één. Noorwegen-België, op donderdag 20 juli om 17 u 35, kan je volgen op Canvas.

De deelnemende landen zijn in volgende groepen opgedeeld:

Groep A: Nederland (gastland), Noorwegen, Denemarken, België
Groep B: Duitsland (regerend kampioen), Zweden, Italië, Rusland
Groep C: Frankrijk, Zwitserland, Ijsland, Oostenrijk
Groep D: Engeland, Spanje, Schotland, Portugal