Bedrijf achter kerncentrale Fukushima dumpt vervuild water in Stille Oceaan
Tepco-medewerkers controleren radioactieve lekken bij de watertanks Foto: EPA

Tepco, het bedrijf achter de kerncentrale van Fukushima, is van plan miljoenen liters vervuild water in de Stille Oceaan te lozen. Al is het water gereinigd, bevat het nog steeds een radioactieve stof. Lokale vissers maken zich grote zorgen over de beslissing.

De uitbater van de kerncentrale in het Japanse Fukushima gaat water dat vervuild is met radioactieve stoffen in de Stille Oceaan lozen. Dat melden verschillende Japanse media vrijdag. De centrale van Fukushima werd in 2011 getroffen door een aardbeving en een tsunami, waarbij in drie van de zes kernreactoren een ‘meltdown’ ontstond. Die reactoren moeten sindsdien continu koel gehouden worden, waarvoor water gebruikt wordt.

580 watertanks

Maar dat water raakt daarbij ernstig vervuild. Tepco – het bedrijf achter de centrale – slaat het water op in 580 daarvoor voorziene tanks die zo’n 777.000 kubieke meter water bevatten, omgerekend 777 miljoen liter. Met een speciale behandeling slaagt Tepco erin 62 radioactieve stoffen uit het water te verwijderen. Maar ondanks de behandeling blijft de radioactieve isotoop tritium aanwezig in het water.

Toch wordt nu gepland om het water in de Stille Oceaan te lozen. ‘Die beslissing is al genomen’, bevestigt Takashi Kawamura, de voorzitter van Tepco, aan het Japanse nieuwsagentschap Kyodo. Dat gebeurt in samenspraak met de Japanse nucleaire toezichthouder. In kleine hoeveelheden zou tritium slechts een beperkt gezondheidsrisico vormen, klinkt het.

Vissers zijn ongerust

Toch bestaat er bij de bevolking, en dan vooral bij vissers, grote ongerustheid over de beslissing om het vervuilde water in de oceaan te lozen. Volgens hen zou Tepco ook ‘geen enkele uitleg aan de omwonenden’ hebben verschaft.