De 5 beste films van de week
War for the planet of the apes Foto: rr
Alle apen apen alle apen na, maar niemand hangt zo de aap uit als Andy Serkis in ‘War for the planet of the apes’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Howards end

Kostuumdrama met klasse.


Was het vroeger allemaal beter? Natuurlijk niet. Maar je had toen wel nog verbluffende kostuumdrama’s die hun publiek voor volwassenen aanzagen en een zinnenstrelende schoonheid op het scherm toverden. De digitale restauratie van ‘Howards end’ uit 1992 is een lust voor het oog en het (her)ontdekken waard.

naar de recensie >

2

L’amant double

Erotische tweelingenthriller.


De regisseur van ‘Swimming pool’ slaat weer toe: François Ozon plaagt, prikkelt en stoeit met een film over een vrouw die verliefd wordt op haar psychiater, om vervolgens te vallen voor haar psychoanalyticus. Je kan het haar niet eens kwalijk nemen: ze lijken dan ook als twee druppels water op elkaar – twee rollen voor Jérémie Renier om duimen en vingers en wat nog meer bij af te likken.

naar de recensie >
een interview met regisseur François Ozon >

3

War for the planet of the apes

Ape-calypse now.


Het meest onmenselijke personage in ‘War for the planet of the apes’ is een mens: een krankzinnige kolonel (Woody Harrelson) die een muur bouwt om de apen buiten te houden. Daarmee zet de filmreeks over de primatenplaneet de traditie verder om de strijd tussen mens en aap te zien als een spiegel van wat er in de wereld gaande is. En voor alle duidelijkheid: de sympathie ligt bij de apen.

naar de recensie >

4

Pop Aye

Met een olifant door Thailand.


Een midlifecrisis doet wat met een mens: de ene koopt een motor, de andere gaat op stap met een olifant. En die andere is het hoofdpersonage van deze Thaise roadmovie, die buiten zijn titel weinig te maken heeft met de spinazievretende stripfiguur. Recensent Ruben Aerts zag ‘een bijzonder pleidooi voor onthaasting’ en ‘een kleinood dat bescheiden schittert’.

naar de recensie >

5

Visages, villages

Met Agnès Varda door Frankrijk.


Wie deze zomer vakantie viert in eigen straat kan zichzelf alsnog trakteren op een reisje door la douce France. Het is best charmant in de camionette van regisseuse Agnès Varda en streetartkunstenaar JR, die onderweg hun landgenoten in de spotlights zetten. Deze kleine film is zo roekeloos oprecht dat hij met een etiket zou moeten komen: pas op, breekbaar.

naar de recensie >