'11 juli zonder vraag voor verdere staatshervorming is als café zonder bier'
Paul Magnette (l) en Bart De Wever (r) Foto: belga

Het pleidooi van Vlaams minister-president Geert Bourgeois voor een zevende staatshervorming krijgt weinig bijval op 11 juli. Coalitiepartners CD&V en Open VLD vinden het geen prioriteit, de Waalse partijen zijn geen vragende partij en oppositiepartij Groen noemt de vorige staatshervorming al mislukt. Aan Franstalige kant valt de oproep van Bourgeois nog meer op een koude steen. 'Het confederalisme komt er', blijft N-VA-voorzitter Bart De Wever echter overtuigd.

In zijn 11 juli-toespraak brak minister-president Bourgeois opnieuw een lans voor een zevende staatshervorming. Voor Bourgeois is vooral de overheveling van arbeidsmarktbeleid en gezondheidszorg prioritair, gekoppeld aan meer fiscale autonomie voor de deelstaten.

Maar de oproep van Bourgeois krijgt voorlopig weinig bijval buiten zijn eigen partij. ‘Dat de zesde staatshervormig niet de laatste zou zijn, is duidelijk. Maar laat ons eerst de zesde staatshervorming uitvoeren’, aldus CD&V-voorzitter Wouter Beke.

‘De staatshervorming is een voortdurend proces, maar het is wel belangrijk dat je voldoende partners vindt voor een volgende staatshervorming. Om die partners te vinden moet er nog heel wat gebeuren’, vulde CD&V-vicepremier Kris Peeters aan.

 ‘Zei Bart De Wever niet dat hij nooit nog een staatshervorming zou onderhandelen?', Vroeg de CD&V-woordvoerder zich ook nog af. 'En wat met de nodige tweederdemeerderheid? Doen ze dat liever met de PS of de PTB?'

Ook bij Open VLD lijkt de reactie eerder lauw. ‘Het lijkt me niet de eerste prioriteit. Laat ons nu vooral werk maken van een sterker Vlaanderen dat zorgt voor meer welvaart en economische groei’, aldus Open VLD-fractieleider Bart Somers.

Groen: vooral besparingen met nieuwe bevoegdheden

Groen vindt dat Vlaanderen zijn nieuwe bevoegdheden vooral gebruikt om te besparen. ‘Kinderbijslagen werden niet geïndexeerd en de hervorming droeg nauwelijks bij tot het wegwerken van de kinder­armoede. Ook de fiscale autonomie wordt niet gebruikt, ondanks de vraag van Open VLD en CD&V voor een taxshift’, stelt Björn Rzoska

Magnette: ‘Geen vragende partij’

Waals minister-president Paul Magnette (PS) reageerde eerder laconiek op de oproep van ambtsgenoot Bourgeois. ‘Een Vlaamse feestdag zonder een vraag voor een verdere staatshervorming is zoals een café zonder bier of zoals mosselen zonder friet’. ‘Wij zijn alvast geen vragende partij. En als we de peilingen mogen geloven zal de N-VA moeten onderhandelen met de PTB/PVDA. Dat kan nog leuk worden’, aldus Magnette.

Premier Charles Michel (MR) hield zich meer op de vlakte: ‘Mijn prioriteiten zijn: jobs, jobs, jobs. In 2019 zijn er verkiezingen. We zullen zien wat de kiezer beslist’.

De Wever: ‘Confederalisme komt er, vroeg of laat’

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever komen de afwijzende reacties niet als een verrassing. ‘Dat is altijd zo geweest in de Vlaamse ontvoogding. Men is altijd eerst tegen tot het zover is. Dat was ook zo met het federalisme. Dat zal met het confederalisme niet anders zijn. Vroeg of laat komt dat confederalisme er. Alleen weten we nog niet of het vroeg of laat zal zijn’.