Trump trapt opnieuw op Chinese tenen
Donald Trump en Xi Jinping Foto: AP

Het Witte Huis heeft opnieuw geen goede beurt gemaakt in het complexe Chinees-Taiwanese kluwen. De Amerikaanse president Donald Trump verwees op de G20 consequent naar zijn Chinese collega Xi Jinping als president van ‘de Republiek China’. En dat ligt erg gevoelig.

Trump zat in Hamburg kort samen met Xi Jinping. Uit de transcripties van Trumps opmerkingen, die het Witte Huis zelf naar buiten bracht, blijkt dat Trump naar China verwees als de Republiek China. Maar dat is echter de officiële benaming van Taiwan, een land dat niet erkend wordt door China. Trump moest het eigenlijk hebben over ‘de Volksrepubliek China’.

En daar zijn ze in China heel gevoelig aan. Taiwan heeft al sinds het einde van de burgeroorlog in 1949 een eigen regering maar wordt door Peking beschouwd als een afvallige provincie, en dus geen autonome staat. Wie op goede voet wil staan met China houdt zich dan ook maar beter aan het Een-Chinabeleid.

Felicitaties

Het is niet de eerste keer dat Trump zijn Chinese ambtsgenoot tegen de haren instrijkt. Zo aanvaardde hij kort na zijn verkiezingsoverwinning in november vorig jaar nog een felicitatietelefoontje van de Taiwanese president Tsai Ing-wen, hoewel de VS de banden met Taiwan in 1979 officieel heeft doorgeknipt.

Noord-Korea

Daarnaast zorgen ook de opgelopen spanningen met Noord-Korea - de VS verwachten een krachtdadigere houding van de Chinezen - en in de Zuid-Chinese Zee, opgeëist door zowel China als onder meer Japan, dat Trump en Xi Jinping niet allerbeste maatjes zijn op dit moment. Zo vlogen er zaterdag nog twee Amerikaanse langeafstandsbommenwerpers over de Oost- en Zuid-Chinese Zee tijdens een trainingsvlucht met de Zuid-Koreaanse luchtmacht.