Macron organiseert nieuwe klimaattop en wil Trump overtuigen
Foto: EPA

De Franse president Macron wil blijven proberen om Donald Trump en de Verenigde Staten in het klimaatakkoord van Parijs te houden. ‘Ik geef niet snel op om mensen te overtuigen’, zei Macron na afloop van de G20-top. Op 12 december organiseert Macron een nieuwe klimaattop.

Uit de slotverklaring van de G20-top in het Duitse Hamburg werd de breuklijn tussen de Verenigde Staten en de andere leden van de G20 over de aanpak van klimaatverandering andermaal duidelijk.

De Franse president Emmanuel Macron kondigde in Hamburg aan dat hij op 12 december een nieuwe klimaattop zal organiseren om het klimaatakkoord van Parijs een nieuwe duw in de goede richting te geven. ‘Twee jaar na het akkoord van Parijs wil ik verdere actie bespreken, vooral op financieel gebied’, zei Macron aan de aanwezige journalisten.

Het doel van de nieuwe klimaattop is om zowel private als publieke financiering te bespreken voor de projecten die zijn afgesproken bij het initiële klimaatakkoord in 2015.

Op de vraag of hij van plan was om de Amerikaanse president Trump te overtuigen zijn mening over de klimaatdeal aan te passen, antwoordde Macron: ‘Ik geef niet snel op om te overtuigen, omdat ik vind dat dat mijn taak is, zeker in mijn positie. En het is ook een karaktertrek.’

Macron en Trump hebben elkaar ontmoet tijdens de G20-top in Hamburg, en de Amerikaanse president zal volgende week ook aanwezig zijn bij de militaire parade op de Franse nationale feestdag.