Tesla gaat reuzenbatterij bouwen in Australië
Tesla-topman Elon Musk wil de grootste batterij ter wereld bouwen. Foto: afp

De nieuwe Tesla-batterij zal een vermogen hebben van 100 megawatt, drie keer meer dan wat de grootste batterij vandaag heeft.

Tesla gaat de grootste lithium-ionbatterij ter wereld bouwen in Australië. Dat zei de premier van de deelstaat South Australia, Jay Weatherill, vrijdag. De batterij moet de elektriciteitsproblemen en stroomtekorten in de deelstaat verhelpen.

De batterij moet de energie opslaan van een windmolenpark dat nog in aanbouw is. Tesla, dat vooral bekend is voor zijn elektrische wagens, werkt voor het project samen met het Franse Neoen, dat het windmolenpark bouwt. Tesla wil de batterij binnen honderd dagen bouwen. Als dat niet lukt, moet de Australische deelstaat de batterij niet betalen.

Black-out

De reuzenbatterij zal tegen eind dit jaar geplaatst worden in Jamestown, 230 kilometer ten noorden van Adelaide. Ze heeft een vermogen van 100 megawatt, voldoende om elektriciteit voor 30.000 huizen te voorzien én een buffer op te werpen als er een elektriciteitstekort dreigt.

‘Dit systeem zal driemaal krachtiger zijn dan de bestaande’, zegt Tesla-topman Elon Musk. ‘De grootste batterij heeft nu een vermogen van 30 megawatt.’ Volgens Tesla zal de batterij bij oplevering de grootste ter wereld zijn.

De regering van South Australia kreeg vorig jaar nog kritiek na een black-out. Een grote storm had de elektriciteitslijnen en andere infrastructuur vernield, waarna 1,7 miljoen inwoners meerdere dagen zonder stroom zaten. Bovendien moest in februari en maart meermaals de schakelaar uitgezet worden, omdat er te weinig stroom was op het net. In maart kondigde de deelstaat vervolgens een energieplan aan, met onder meer de batterijopslag. Die moet ook het elektriciteitsnet stabiliseren.