Wie is er in de jaren zestig en zeventig niet groot geworden met een Etch A Sketch? Je weet wel (of niet), zo’n rood bakje met twee draaiknoppen waarmee je tekeningen op het scherm kon krassen. De Joto stopt het magische speelgoed van weleer in een modern digitaal jasje mét een app.

De Joto lijkt op een alledaags uitwisbaar whiteboard, met het verschil dat de stift op eigen kracht over het bord beweegt. Het mechanisme dat de stift aandrijft is nagenoeg identiek aan dat van een Etch A Sketch. Maar in plaats van twee draaiknoppen gebruik je bij de Joto je smartphone om de boodschap in beeld te brengen.

Elke dag een ander kunstwerk

Via de bijbehorende app kan je vrij tekenen op het bord, maar ook handgeschreven of getypte teksten doorsturen. Denk aan een leuk citaat, boodschappenlijst of verjaardagswens. De stift maakt vervolgens in een handomdraai een levensechte kopie op het bord. Er is ook een speciale functie om een takenlijstje te maken dat je eenvoudig kan delen met gezinsleden of collega’s. Maar de leukste toepassing blijft toch Art Frame: een uitgebreide collectie kunstwerken die je met een druk op de knop naar de Joto seint. Je kan de app zelfs zo instellen dat er elke ochtend een ander stukje kunst aan de muur prijkt.

De Joto kan ook gekoppeld worden aan externe apps als Twitter of Google Agenda en zo je laatst ontvangen tweets of lijstje met afspraken in beeld brengen. En wanneer je binnenkort weer eens een feestje geeft, straal je met hetzelfde gemak je Spotify-afspeellijst naar het bord, zodat iedereen weet wat de volgende track wordt. Tot slot nog een toepassing voor wie in de horeca werkt: waarom elke dag handmatig de nieuwe suggesties op het bord neerpennen als je die info ook gewoon kan typen, in een handschriftlettertype naar keuze?

De Joto is nog niet verkrijgbaar, maar kan wel al worden ge-preorderd via het crowdfundingplatform Kickstarter. Het gadget kost 250 pond (zo’n 289 euro) en de levering staat gepland voor maart 2018.