Verkrachting op strand van Oostende blijkt verzonnen
Foto: Dominique Jauquet

Op het strand van Oostende heeft zich in de nacht van dinsdag op woensdag geen verkrachting voorgedaan. Een 18-jarige meisje en haar vriend hadden aangifte gedaan, maar die verklaringen blijken dus niet te kloppen. In een reactie hekelt burgemeester Johan Vande Lanotte de sensationele mediaberichtgeving over de zaak.

De betrokkenen woonden dinsdagavond in het casino van Oostende het galabal van hun middelbare school bij. Op het strand werden ze naar eigen zeggen door drie mannen van vreemde origine bedreigd en bestolen. Daarna zou het meisje ook nog verkracht zijn. Van die feiten deden de jongeren aangifte bij de politie.

Uit het verder onderzoek is nu gebleken dat zich op het strand helemaal geen verkrachting heeft plaatsgevonden. ‘In de pers is evenzeer melding gemaakt van andere feiten zoals bedreigingen of diefstal, maar ook van dergelijke feiten is geen sprake geweest’, aldus procureur Frank Demeester van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge.

Het is niet bekend waarom de jongeren het verkrachtingsverhaal opdisten. ‘Door de ruime persbelangstelling voor deze aangifte, heeft deze aangelegenheid veel grotere proporties aangenomen dan de jongelingen hadden kunnen denken.’ Het parket vraagt de pers om de kwestie met enige terughoudendheid te benaderen, nu de ware toedracht aan het licht is gekomen.

Terughoudend

Meer terughoudendheid van de pers was volgens Johan Vande Lanotte op zijn plaats geweest. Tijdens het onderzoek gaf de Oostendse burgemeester bewust nog geen commentaar in de media. ‘Ik heb meegedeeld dat ik geen reacties gaf tot het gerechtelijk onderzoek verder gevorderd was. Op de vele vragen van burgers naar een reactie, ben ik bewust niet ingegaan.’

Volgens de burgemeester kwam de berichtgeving op basis van eenzijdige verklaringen op gang. ‘Hopelijk zorgt deze ervaring ervoor dat er enige terughoudendheid in dergelijke delicate zaken kan bewaard worden.’

De camera’s op de Zeedijk hebben er mee voor gezorgd dat de zaak snel kon uitgeklaard worden. Er is ondertussen al overleg gepleegd om de veiligheid en de zichtbaarheid op de Zeedijk nog te verhogen. Zo zal de lokale politie van Oostende twee extra camera’s plaatsen en zal de verlichting rond het Kursaal op korte termijn aangepakt worden.