Naar Parijs? Vergeet je wegenvignet niet
De Eiffeltoren in Parijs. Foto: Belga

Parijs laat al langer niet zomaar elke wagen binnenrijden. Sinds januari geldt een lage emissiezone in de stadskern. Vanaf 1 juli zal de Franse politie ook effectief toezien op de naleving van het vignet en eventueel een boete geven.

Wie in de binnenstad in Parijs wil rijden, moet verplicht een milieuvignet aanvragen. De zone ligt binnen de périphérique, de ring van Parijs. Als je enkel over de ringweg rijdt en niet het centrum van Parijs in gaat, dan is het ecovignet niet nodig. De ringweg zelf valt namelijk niet onder de milieuzone. De verplichting geldt ook enkel op weekdagen van 8u tot 20u. Tijdens het weekend is zo’n vignet niet nodig.

De maatregel geldt voor alle auto’s, motoren en bestelwagens, ook voor voertuigen met een buitenlandse nummerplaat. Belgische bestuurders ontspringen de dans dus niet. Je kan de sticker enkel online bestellen en het is erg belangrijk het vignet op tijd te bestellen. Officieel bedraagt de levertijd tien dagen, maar VAB deed de test en kreeg het vignet pas vier weken later in de bus.

De prijs van het vignet is vastgesteld op € 3,70. Inclusief verzendkosten komt het totaalbedrag op € 4,18.

Boete

Het ecovignet moet zichtbaar aangebracht worden op het voertuig. Is dit niet het geval, dan riskeer je een boete van 68 euro voor auto’s en motorvoertuigen op twee wielen. De boete bedraagt 135 euro voor bussen en vrachtwagens.

De sticker

De milieusticker bestaat uit 6 categorieën en loopt van 0 tot en met 5, waarbij 5 het meest vervuilend is. Bij iedere categorie hoort een andere kleur vignet. Het groene vignet (categorie 0) is voor elektrische voertuigen en categorie 5 is voor dieselvoertuigen ouder dan 17 jaar.

Wil je weten welk certificaat je nodig hebt voor jouw voertuig? Op de officiële website is het mogelijk een simulator in te vullen, zodat je kunt zien welk Crit’Air Vignet je dient te bestellen voor jouw type voertuig. Vul de simulator in op www.certificat-air.gouv.fr/en/simulation.

Nog vragen?

Op de contactpagina op deze site staat vermeld hoe je jouw vragen kunt stellen over het ecovignet. Kijk allereerst of jouw antwoord bij de veelgestelde vragen staat.

Is dat niet het geval? Vul dan het contactformulier in of bel naar één van de onderstaande telefoonnummers:

0 800 97 00 33 (vanuit Frankrijk)

+33 800 970 033 (vanuit andere landen dan Frankrijk. Bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur, van maandag tot en met vrijdag)