Uitverkocht Rock Werchter afgetrapt
Het Zesde Metaal opende de main stage op Rock Werchter Foto: Koen Bauters

De Belgische band Tout Va Bien opende het festival om 13 uur in de tent The Barn. Op de main stage mocht Het Zesde Metaal de spits afbijten. Rock Werchter is zo goed als uitverkocht.

Vandaag komen Kings of Leon, Arcade Fire, Lorde, Imagine Dragons, The Chainsmokers, Agnes Obel en veel anderen optreden.

Het festival is naar goede gewoonte zo goed als uitverkocht. Vandaag zijn bijna alle 88.000 tickets verkocht, ook voor de andere dagen zijn er geen kaartjes meer.

Om de veiligheid te kunnen waarborgen heeft de organisatie extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er werden betonblokken geplaatst op de invalswegen naar Rock Werchter, om terreuraanvallen met vrachtwagens of auto’s te vermijden. Voorts blijven de maatregelen die de voorbije jaren gelden ook van kracht.

Er worden ook extra agenten ingezet in vergelijking met andere jaren. Bij problemen zullen de festivalgangers geïnformeerd worden via een sms. Het is de eerste keer dat de organisatie dit doet, en het kadert in het project BE-Alert. Dat is een alarmeringssysteem waarmee de overheid iemand kan verwittigen in een noodsituatie. Het systeem wordt vrijdag rond 15 uur voor het eerst uitgetest. Er zullen circa 100.000 mensen op en rond de festivalweide een sms ontvangen.

Aankomst

Het verkeer naar Werchter verloopt volgens burgemeester Dirk Claes vlot. Volgens Claes zijn er momenteel al 35.000 van de 50.000 voorziene campingplaatsen ingenomen.

De Lijn verwacht geen problemen met de pendelbussen naar het festivalterrein, ondanks de aangekondigde staking van de chauffeurs. 'De impact van de staking zal beperkt zijn voor de pendelbussen naar Rock Werchter. De chauffeurs van die ritten gaven ruim op voorhand vrijwillig aan dat ze dan willen werken. Velen doen dat ook al jaren, en zijn erg gemotiveerd’, aldus woordvoerder van De Lijn Joachim Nijs.

Ook de toegang tot het festivalweide waar iedereen de metaaldetectoren moet passeren en de rugzakken gecontroleerd worden verloopt vlot. De traditionele feestavond op The Hive verliep ook zonder grote problemen. Het Rode Kruis diende zo’n 100-tal personen te verzorgen, waarvan er 2 naar het ziekenhuis werden overgebracht.

Het weer

Het KMI voorspelt een zwaarbewolkte namiddag met kans op een plaatselijke bui. De maxima liggen tussen de 17 en 23 graden. Deze nacht wordt het tijdelijk droger, maar ook vrijdag blijft het wisselvallig.

Zaterdag en zondag wordt het in de voormiddag zwaarbewolkt met regen. In de namiddag geleidelijk droger vanaf het noordwesten. Gevoelig frisser met maxima rond 18 of 19 graden.