‘Overleg over betere vergoeding voor agenten na mag morgen al starten’

De liberale politievakbond VSOA reageert positief op het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om agenten die het slachtoffer worden van zware agressie voortaan beter te vergoeden. De N-VA’er wil het overleg met de vakbonden daarover opstarten na de zomervakantie, maar wat de vakbond betreft 'mag het al morgen zijn', zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.

De voorbije dagen doken geregeld berichten op over geweld tegen politieagenten, onder meer in het Antwerpse district Borgerhout. Voor minister Jambon is die agressie 'onaanvaardbaar'. Naast een streng optreden is er volgens hem ook nood aan betere opvang en financiële regeling voor agenten die het slachtoffer worden van ernstig geweld. Binnenlandse Zaken heeft een bijkomend reglementair kader voorbereid voor die extra ondersteuning, na de zomer starten de gesprekken met de bonden over de concrete uitwerking daarvan.

Houssin reageert tevreden. 'We vragen dit al meer dan tien jaar en hebben de situatie al verschillende keren aangekaart. Als het om serieuze verwondingen gaat, krijgen onze mensen hoge facturen, die de Riziv-terugbetaling ver te boven gaan. Dat heeft al geleid tot schrijnende toestanden, zo kregen verschillende agenten al deurwaarders over de vloer omdat ze de ziekenhuiskosten niet meer kunnen betalen.'

Toch houdt de vakbondsman nog een slag om de arm. 'We hebben al zoveel beloftes gekregen, we hopen dat er nu ook écht iets verandert', zegt hij. Dat het overleg pas na de zomer start, is voor Houssin dan ook geen voordeel. 'Dat is altijd een beetje het probleem. Als er geen opflakkering van geweld is en het wordt niet meer in de media opgepikt, dan is het voor de regering geen prioriteit meer en hebben we pech. Wat ons betreft mogen de onderhandelingen morgen al starten. De meeste politici gaan toch pas eind juli op verlof', klinkt het.