De nieuwe Surface Pro is alweer de vijfde incarnatie van Microsofts succesvolle hybride laptop. De grote verschillen met zijn voorganger zijn op twee vingers te tellen, maar we ontdekten wel flink wat verbeterde details die samen een mooie upgrade vormen.

Het is voor het eerst dat Microsoft bij een nieuwe Surface Pro geen versienummer meer hanteert. Dat zie je tegenwoordig wel vaker bij computers en tablets, maar misschien heeft het ook wel te maken met het feit dat het toestel niet echt een Pro 5 is, maar eerder een Pro 4,5. De grootste vernieuwingen beperken zich tot de obligate speedbump en een (weliswaar sterk) verbeterde accuduur: mooi meegenomen, maar toch wat te licht om aan het versienummer te sleutelen.

Langer zonder stopcontact

Toch stelt deze Surface Pro allesbehalve teleur. Microsoft heeft het toestel de voorbije jaren al dusdanig verfijnd, dat snelheid en autonomie zo ongeveer de enige punten zijn waarop nog (veel) vooruitgang kán worden geboekt. Om met die accuduur te beginnen: de batterij gaat voortaan tot wel 13,5 uur mee (bij video afspelen), dat is maar liefst 50 procent langer dan de Surface Pro 4 die na 9 uur alweer naar een stopcontact snakte. Een verbetering die kan tellen.

Daarnaast is het Surface Pro-gamma vanzelfsprekend uitgerust met de jongste (7de) generatie Intel Core-processors, gaande van de m3 over de i5 tot de krachtige i7. Eveneens nieuw is dat uitsluitend de modellen met Intel Core i7 nog een ventilator aan boord hebben. De andere uitvoeringen zijn met andere woorden fluisterstil. Voor de Belgische markt zijn dit de beschikbare configuraties en bijbehorende richtprijzen:

  • Intel Core m3, 4 GB RAM, 128 GB SSD: € 949
  • Intel Core i5, 4 GB RAM, 128 GB SSD: € 1.149
  • Intel Core i5, 8 GB RAM, 256 GB SSD: € 1.449 (ons testtoestel)
  • Intel Core i7, 8 GB RAM, 256 GB SSD: € 1.799
  • Intel Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD: € 2.499
  • Intel Core i7, 16 GB RAM, 1 TB SSD: € 3.099

Later dit jaar volgen er ook nog versies met LTE-ondersteuning die via een simkaart (of een eSim-chip) te allen tijde toegang hebben tot het internet, maar de meerprijs daarvan is nog niet bekend. De bedragen zijn overigens allemaal exclusief het Signature Type Cover-toetsenbord (€ 179,99) en de Surface Pen (€ 109,99).

GETEST. Microsoft Surface Pro: mooie evolutie
Foto: Microsoft

Beide accessoires zijn voor het eerst in vier verschillende kleuren beschikbaar, zodat je de Surface Pro wat meer kan personaliseren. Drie toetsenborden zijn bovendien afgewerkt in alcantara, en wel in bordeauxrood, kobaltblauw of platina. Het stofje rond de toetsen en het touchpad voelt lekker zacht aan en is tegelijkertijd mors- en vlekvrij. Er mogen dus gerust eens een paar druppels koffie of water overheen gaan.

Wat de Surface Pen betreft: deze ondersteunt voortaan 4.096 drukniveaus (voorheen 1.024) zodat je op het aanraakscherm nóg nauwkeuriger kan schrijven, tekenen en schilderen. Je mag de Pen nu ook kantelen en de achterkant doet dienst als een heuse digitale gum. Microsoft claimt dat het vernieuwde tekengereedschap dubbel zo snel reageert als de Apple Pencil van de iPad Pro.

Bijna helemaal plat

Aan het 12,3-inch PixelSense beeldscherm zelf is niet zoveel veranderd. Het biedt nog steeds een resolutie van 2.736 x 1.824 beeldpunten (bij een pixeldichtheid van 267 ppi) en een beeldverhouding van 3:2. Wel nieuw is de ingebakken ondersteuning van de Surface Dial, een optionele controller om op een meer intuïtieve manier te navigeren en te zoomen. Wanneer je de schijfvormige Dial op het scherm van de Surface Pro legt verschijnt er een interface omheen die aangepast is aan het programma dat je op dat moment gebruikt.

In Paint 3D kan je op die manier bijvoorbeeld de kleur en grootte van je penseel aanpassen zonder dat je je Pen van het scherm hoeft te halen. Op andere momenten gebruik je de Surface Dial dan weer gewoon om het volume te regelen of de helderheid van het scherm aan te passen. Gebruikers van zo’n Dial of van de Surface Pen zullen het bovendien prettig vinden dat de kickstand van de computer voortaan een hoek van 165° aan kan, dat is 15° ‘platter’ dan voorheen.

Wie graag veel randapparatuur op zijn (hybride) computer aansluit is bij de Surface Pro aan het verkeerde adres. Het toestel heeft slechts één USB 3.0-poort die geflankeerd wordt door een Mini-DisplayPort voor een externe monitor, en een microSD-kaartlezer. Op de netadapter zit weliswaar nog een tweede USB-poort, maar die staat niet in verbinding met de Surface Pro. Je kan de aansluiting bijvoorbeeld gebruiken om een smartphone op te laden, wat op zich best handig is.

Andere specificaties van de nieuwe Surface Pro zijn de stereoluidsprekers met Dolby Audio Premium, de camera van 8 megapixel met automatische scherpstelling, een 5 megapixelaar aan de voorzijde (met een Full HD-stand voor onder andere Skype) en – naast die voorste lens – een extra sensor die door Windows Hello wordt gebruikt om je gezicht te herkennen. Dit alternatief voor het getypte wachtwoord werkt pijlsnel; na een paar dagen wil je niet meer zonder. Besturingssysteem van dienst is Windows 10, uiteraard meteen voorzien van de recentste Creators Update.