Toestellen Apple, Samsung en Microsoft bewust moeilijk te herstellen
Foto: Reporters / DPA

Samsung, Apple of Microsoft ontwerpen hun smartphones, tablets en laptops steeds vaker zo dat consumenten het toestel moeilijk zelf kunnen herstellen. En dat is rampzalig voor het milieu.

Wie een smartphone, tablet of laptop van Samsung, Apple of Microsoft heeft, zal dat toestel vaak niet zelf kunnen herstellen. Dat blijkt uit een nieuwe studie die Greenpeace liet uitvoeren.

De milieuorganisatie roept fabrikanten op om de toestellen duurzamer te maken. Want de manier waarop smartphondes de voorbije tien jaar zijn geproduceerd en weggegooid, heeft zware gevolgen voor onze planeet. De milieuorganisatie dringt aan op een nieuw productiemodel om de enorme elektronische afvalberg te verminderen en de toestellen langer te doen meegaan.

Grote producenten slechtste leerlingen

Greenpeace en het gespecialiseerde bedrijf iFixit onderzochten de veertig best verkochte smartphones, tablets en laptops. Elk toestel kreeg een score die uitdrukt hoe lastig het is om een toestel te herstellen. Het gaat dan om de tijd die daarvoor nodig is, de mogelijkheden om het toestel een upgrade te geven door onderdelen te vervangen, en de beschikbaarheid van reserveonderdelen en handleidingen voor herstelling.

Fairphone, Dell en HP krijgen een pluim van Greenpeace. Het zijn de enige bedrijven die reserveonderdelen en herstelhandleidingen beschikbaar maken voor het grote publiek. Maar een aantal producten van de grote producenten - Apple, Samsung en Microsoft - worden steeds vaker zo ontworpen dat het moeilijk is voor consumenten om ze te herstellen, wat de levensduur van die toestellen inkort en bijdraagt tot de groeiende berg e-afval.

3 miljard ton afval

Sinds de lancering van de eerste Iphone in 2007 werden wereldwijd 7,1 miljard smartphones geproduceerd, maar de toestellen gaan maar korte tijd mee. Dat laatste is problematisch, omdat er veel energie en materiaal nodig zijn om ze te maken. Sinds 2007 werd ongeveer 968 terawattuur gebruikt om smartphones te produceren, genoeg om België elf jaar van stroom te voorzien.

Bovendien zorgen ze voor een gigantisch afvalprobleem. Volgens een studie van de Universiteit van de Verenigde Naties was het elektronisch afval van kleine IT-producten als smartphones in 2014 goed voor 3 miljard ton.

Tablets en laptops scoren nog slechter

Sterker nog, minder dan 16 procent van alle elektronische afval op aarde zou worden gerecycleerd. Wat ook blijkt uit deze studie van Greenpeace. Want bij de tablets gaan de scores nog lager: de iPad 5 en de iPad Pro 9.7” van Apple krijgen een score van maar 2 op 10. De laagste score bij de tablets is voor de Surface Pro 5 van Microsoft. De harde schijf vervangen is onmogelijk en de batterij is heel sterk vastgekleefd waardoor het erg lastig is om hem los te krijgen om te vervangen.

Ook bij de laptops zijn Apple en Microsoft de slechte leerlingen. De MacBook Pro 13” Touch Bar 2017 en de Retina MacBook 2017 van Apple krijgen een schamele 1/10. Er zijn geen reserveonderdelen of reparatiehandleidingen beschikbaar. Ook bij die toestellen is het verwijderen van de batterij een delicate klus. De Surface Book van Microsoft is in hetzelfde bedje ziek: de batterij is erg goed vastgelijmd. Om kleine componenten te vervangen, moet het moederbord van de laptop verwijderd worden.

Smartphones

Tablets

Laptops