Antwerps MoMu zet Olivier Theyskens in de kijker
Foto: Isopix
Olivier Theyskens krijgt dit jaar een solo-expositie in het Antwerpse ModeMuseum, dat hem een van de meest intrigerende Belgische ontwerpers noemt. 'De tentoonstelling traceert zijn creatieve evolutie doorheen twintig jaar in de modewereld.'

Theyskens krijgt vanaf midden oktober in het MoMu een expositie die wordt gewijd aan zijn volledige carrière tot nu toe. Zijn verhaal begon twintig jaar geleden, toen hij de modewereld verraste door als 20-jarige snaak een indrukwekkende show neer te zetten in Parijs. Theyskens, zoon van een Belgische vader en een Franse moeder, studeerde aan La Cambre maar zette zijn studies voortijdig stop om aan zijn eigen collectie te werken.

Wereldsterren zoals Madonna, Jennifer Aniston en Nicole Kidman droegen zijn creaties, maar in 2002 stopte hij met zijn eigen collectie om zich volledig te wijden aan zijn job als artistiek directeur van ­Rochas. Theyskens blies het oude Franse modehuis weer nieuw leven in en bezorgde het een duidelijke identiteit. 

Vier jaar later kwam aan het sprookje een einde toen Procter & Gamble, de toenmalige eigenaar van Rochas, het modehuis opdoekte, maar Theyskens kon meteen aan de slag bij Nina Ricci, waar hij bleef tot 2011. Daarna deed hij de overstap naar Theory, een eigentijds, minimalistisch Amerikaans label, gevestigd in New York. Hij hield de job vier jaar vol om dan in alle stilte van het modetoneel te verdwijnen. Tot vorig jaar, toen hij zijn eigen label opnieuw opstartte.

'Zijn uitstekend talent voor tekenen en zijn autodidactische manier van werken geven een scherp inzicht in de verschillende aspecten van de hedendaagse modewereld: van couture tot semi-couture en prêt-à-porter collecties', klinkt het bij het MoMu.De tentoonstelling Olivier Theyskens - She Walks in Beauty loopt van 12 oktober tot en met 18 maart. Daarna gaat het museum omwille van renovaties een tijdje dicht.