‘Liever blauw dan kaki op straat’
Patrick Dewael (Open VLD) Foto: Photo News

In de Kamer werd de mislukte aanslag van deze week druk besproken. Elke partij looft het snelle en correcte optreden van de veiligheidsdiensten. Niemand durft de aanwezigheid van militairen vandaag op straat in twijfel trekken. Al moet die aanwezigheid voor verschillende partijen een ‘tijdelijke maatregel’ blijven.

Onze veiligheidsdiensten werden vandaag in de bloemetjes gezet in de Kamer. Tijdens de plenaire zitting haalde zowat elke partij de loftrompet boven voor het optreden van militairen en politie bij de mislukte terroristische aanslag dinsdagavond in Brussel. Toch benadrukten de politici ook meermaals dat er dankzij een gezonde dosis geluk – lees: het ‘amateurisme’ van de terrorist in kwestie – deze week erger vermeden werd. ‘We zijn door het oog van een naald gekropen’, zei Servais Verherstraeten (CD&V).

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hebben de militairen op straat dinsdag hun nut meer dan bewezen. De minister wacht de resultaten af van het onderzoek naar de feiten, en is er zich beducht voor grote uitspraken te doen. Hij benadrukt wel dat het onmogelijk is een samenleving te creëren die volledig beveiligd is. ‘En zelfs al zou dat kunnen, is dat dan het soort samenleving waarin we willen leven? De vraag stellen, is ze beantwoorden.’

Militairen op straat

Het debat dat de voorbije dagen gevoerd werd over het optreden en de aanwezigheid van militairen op straat, waaide dus niet helemaal over naar de Kamer. Patrick Dewael (Open VLD) riep iedereen op om ‘de polemiek over de militairen te stoppen’. Volgens Dewael zullen zij de komende maanden nog een belangrijke rol blijven spelen. ‘Dit debat is nu niet aan de orde’, zei Verherstraeten. ‘Hiermee is het debat over de militairen afgesloten’, zei ook Hendrik Vuye (Vuye & Wouters).

Wie is de stoerste?

De oppositie prees de ‘correcte communicatie’ van de minister in de nasleep van de aanslag. Toch klonk vanop de oppositiebanken wel kritiek op wat Hans Bonte (SP.A) een ‘strijd om de perceptie’ noemde. ‘Iedereen wil de stoerste zijn in het veiligheidsdebat’, zei hij. Ook Stefaan Van Hecke (Groen) hekelde de politieke recuperatie op sociale media. ‘Daar wordt nu uitgehaald naar linkse partijen, alsof zij geen voorstander zouden zijn van meer veiligheid.’

Tijdelijke maatregel

Dewael en Verherstraeten zijn het er over eens dat er op termijn gezocht moet worden naar een structurele manier om de militaire aanwezigheid op straat overbodig te maken door meer politie aan te werven. ‘Ik zie graag kaki op straat, maar nog liever blauw,’ zo vatte Dewael het samen. Die aanwezigheid moet een tijdelijke maatregel blijven, zei ook Van Hecke. Op papier blijven de militairen in het straatbeeld zolang dreigingsniveau drie van kracht is. Jambon maakte zich sterk dat er de voorbije jaren al heel wat aanwervingen bij de politie gebeurd zijn.