donderdag 22 juni 2017 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook gplus nextprevshare twitter video

In de grootschalige bakkerij van BBS vertrekken de broden iets te bleek. Bij de franchisehouders gaan ze in de oven, zodat ze met een krokante korst in het rek belanden. Fred Debrock

Nu supermarkten almaar meer klanten wegsnoepen, gaan dorpsbakkerijen steeds vaker als een supermarkt te werk. ‘Het is tijd om het ideaal van de warme bakker te doorprikken. Afbakbrood is niet per se slecht.’

‘De toekomst is aan de lauwe bakker’

Brussel Je ziet een mooie wand met een twintigtal soorten brood in bakkerij Van Opstal-Van Boxel, en een centrale tafel met confituur, snoepjes en peperkoek: dat voelt luxueus en dorps. Maar er zijn ook bakken waaruit je zelf pistolets kunt nemen die je in een plastic zakje kunt steken. Er ligt voorgesneden en voorverpakt brood klaar voor gehaaste klanten, net als salami in pakjes: dat voelt als een supermarkt. Er is die ouderwetse bakkersnaam, maar er valt geen meneer Van Opstal of mevrouw Van Boxel te bespeuren. De zaak, in het centrum van Brasschaat, wordt uitgebaat door Geert De Leebeeck en zijn vrouw, die als franchisehouders aansluiten bij een keten van zeven gelijknamige winkels.