De 4 beste films van de week
Foto: rr
Echte helden gaan ervoor: ‘Bram Fischer’ strijdt tegen Apartheid, ‘Wonder Woman’ mikt meteen maar op wereldvrede. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Bram Fischer

Blanke tegen Apartheid.


Wie Nelson Mandela is, moeten we u niet vragen, maar wie was Bram Fischer? Hij was, onder meer, de advocaat die Nelson Mandela verdedigde op het beruchte Rivoniaproces, waarna Mandela 27 jaar kon gaan brommen op Robbeneiland. Recensent Orlando Verde zag ‘niet alleen een correct historisch drama’: ‘het is ook een relevante denkoefening over verzet’.

naar de recensie >

2

L’amant double

Erotische tweelingenthriller.


De regisseur van ‘Swimming pool’ slaat weer toe: François Ozon plaagt, prikkelt en stoeit met een film over een vrouw die verliefd wordt op haar psychiater, om vervolgens te vallen voor haar psychoanalyticus. Je kan het haar niet eens kwalijk nemen: ze lijken dan ook als twee druppels water op elkaar – twee rollen voor Jérémie Renier om duimen en vingers en wat nog meer bij af te likken.

naar de recensie >
een interview met regisseur François Ozon >

3

Get out

De horror van racisme.


Een zwarte jongen gaat op bezoek bij zijn blanke schoonouders. De deur naar de kelder blijft dicht: ‘Daar zit zwarte schimmel.’ Met een goed gevoel voor humor legt ‘Get out’ de gruwel bloot van alledaags racisme en de scheve verhoudingen die erachter schuilgaan. De gewelddadige gevolgen daarvan zijn dan weer iets minder alledaags. Deze slimme film entertaint én zet je aan het denken. Een van de beste Amerikaanse films sinds lang.

naar de recensie >

4

Wonder Woman

Een superheld voor deze tijd.


‘Hebt ge gezien wa ze gedaan heeft?’ Wonder Woman bezoekt een Vlaams dorpje tijdens de Eerste Wereldoorlog en wordt op applaus onthaald. Terecht, want ze geeft haar mannelijke collega’s het nakijken. Als we dan toch superheldenfilms moeten zien, laat het dan met actrice Gal Gadot zijn.

naar de recensie >