Code rood van kracht voor Antwerpse natuurgebieden
Foto: BFM

Het Agentschap Natuur en Bos heeft woensdag brandfase rood aangekondigd voor de Kalmthoutse Heide en andere Antwerpse brandgevoelige gebieden. ‘Acuut gevaar’, klinkt het bij de gemeente Kalmthout.

De Kalmthoutse Heide gaat niet dicht, meldt de gemeente. ‘Tijdens fase rood wordt toegang tot het gebied afgeraden, volledig afsluiten gebeurt niet.’

‘De toegang tot brandgevoelige gebieden wordt afgeraden’, aldus de gemeente Kalmthout. ‘Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet.’

Rood is het hoogste alarmpeil in België, wat betekent dat het risico op natuurbranden zeer hoog is. In de provincie Antwerpen blijven parken en groendomeinen open, maar wordt opgeroepen tot waakzaamheid.

Geen vuur stoken

In de Vlaamse Ardennen is omwille van de aanhoudende droogte een verbod uitgevaardigd om vuur te stoken, ook op plaatsen waar dat normaal wel mag. In bivakzones in de regio mag je normaal vuur maken in daartoe voorziene vuurkorven, maar ook dat mag momenteel dus niet meer.