Honderden leerlingen geëvacueerd na brand in Wetterse school
Foto: jvw

Het Scheppersinstituut aan de Cooppallaan in Wetteren werd maandagmiddag in het laatste lesuur opgeschrikt door een explosie en een lichte brand. Niemand raakte gewond. Door de examens was maar de helft van de 1.000 leerlingen op school. Ze mochten onmiddellijk naar huis.

De explosie deed zich voor in de ruimte waar het stof en het zaagsel uit de schrijnwerkerij verzameld wordt. ‘Dat stof wordt afgezogen naar die containers die vol hangen met met stof. Mede door de warmte en vermoedelijk doordat er een vonkje mee afgezogen werd tijdens de zaagwerken is een ontploffing ontstaan,’ legt adjunct-directeur Raymond De Valck uit. ‘Alle veiligheidsvoorzorgen hebben gewerkt. De explosieluiken zijn opengespat waardoor de druk gecontroleerd naar buiten ging en de buis die in verbinding staat met de rest van het gebouw ging dicht zodat er een vuur of rook verspreid werd.’

Er was geen paniek bij de leerlingen. Die werden geëvacueerd en konden vervolgens naar huis vertrekken. Omwille van de examens was amper de helft van de leerlingen op school. De kinderen van de basisschool even verderop hebben op geen enkel moment hinder ondervonden. Er werd besloten om die kinderen niet te evacueren aangezien het vuur niet oversloeg. Op die manier konden de ouders de kinderen rustig ophalen zonder dat er paniek ontstond. De hulpdiensten sloten de Cooppallaan wel een uur af voor het verkeer.

Honderden leerlingen geëvacueerd na brand in Wetterse school
Foto: jvw

Directeur Arman De Lepeleire is heel tevreden dat alles goed afgelopen is. ‘Aanvankelijk was ik wel heel bezorgd. Ik had schrik dat de brand die ontstond na de explosie zou overslaan naar de rest van de gebouwen maar dat is gelukkig niet gebeurd. De hulpdiensten waren hier op de kortst mogelijke tijd. Op die manier hebben we alles goed onder controle kunnen houden. Er is niemand gewond en dat is voor mij het belangrijkste. Na de bluswerken moesten de containers met het zaagsel nog helemaal leeg gemaakt worden. We hebben natuurlijk wel wat schade. Maar er zijn amper nog twee schooldagen en we zullen wel een oplossing vinden voor die periode. Dan kan de afzuiginstallatie tegen volgend schooljaar vernieuwd zijn’.