De vier bataljons, in totaal 4.000 manschappen uit verschillende NAVO-lidstaten, moeten de oostflank van de Navo kunnen verdedigen tegen een Russische inval.

De Navo heeft in Letland het laatste van de vier bataljons geïnstalleerd die de oostflank van het militair bondgenootschap moeten verdedigen. Eerder werden in de ‘Enhanced Forward Presence’ ook multinationale gevechtstroepen in Litouwen, Polen en Estland gelegerd. De vier bataljons tellen samen ongeveer 4.000 manschappen. België levert een honderdtal soldaten voor het bataljon in Litouwen. Ze staan er in voor de logistieke steun.

Dinsdag gaat Stoltenberg in Litouwen naar de militaire oefening ‘Iron Wolf 2017’ uitgevoerd, door het multinationale bataljon dat door Duitsland wordt geleid. Er nemen 1.500 soldaten aan deel. Het is de eerste oefening die erop gericht is om de grens tussen Polen en Litouwen te verdedigen. Die grens ligt tussen de Russische enclave Kaliningrad en Wit-Rusland dat een bondgenoot van Rusland is. Mochten de Russische troepen dat gebied veroveren, dan zijn de drie Baltische staten afgesloten van de andere Navo-landen.

Geen directe dreiging

Rusland is van plan grote militaire oefeningen te houden in september in Wit-Rusland en in de enclave Kaliningrad, tussen Litouwen en Polen. ‘We zijn geen directe dreiging’, zei de Secretaris-generaal van de Navo Jens Stoltenberg in Estland. ‘Maar we hebben niettemin een groeiende Russische militaire aanwezigheid waargenomen en we hebben kunnen vaststellen dat Rusland er niet voor terugdeinsde om geweld in Oekraïne te gebruiken. Daarom zullen we van nabij de Russische aanwezigheid opvolgen.’

Tijdens een top in het Poolse Warschau in juli heeft de NAVO beslist om de militaire aanwezigheid in Oost-Europa op te voeren. Vier multinationale ‘battlegroups’ zijn nu ontplooid en staan onder leiding van Duitsland in Litouwen, het Verenigd Koninkrijk in Estland, Canada in Letland en de Verenigde Staten in Polen.

Stoltenberg pleit voor transparantie en voorspelbaarheid in de betrekkingen met Rusland, om elk misverstand te vermijden. Een vergadering van de NAVO-Rusland Raad op het niveau van de ambassadeurs staat binnenkort op de agenda. De secretaris-generaal gaf wel geen datum daarvoor.