‘Terreur neemt vele vormen aan’
Britse premier Theresa May. Foto: AP

De Britse premier Theresa May zegt dat de tolerantie tegenover extremisme te groot is geweest in het verleden. ‘Terreur neemt vele vormen aan, ook die van islamofobie’, zegt May.

De aanval van afgelopen nacht bij Finsbury Park in Londen was volgens May duidelijk gericht op moslims, uitgevoerd door één dader. May betreurt dat de aanval opnieuw ‘gericht is op de gewone mensen, die met hun dagelijks leven leiden’. Toch zegt ze dat ‘haat en extremisme nooit zullen winnen.’

‘Net als alle vormen van terreur, is het doel ons uiteen te drijven. Dat zullen we niet laten gebeuren.’ De premier kondigde aan dat ze meer zal inzetten op de bestrijding van extremisme.

Bestelwagen

Zondagnacht reed een man (48) met een bestelwagen doelbewust in op moslims die uit de moskee kwamen. De aanrijding vond plaats rond 00.20 uur (01.20 uur Belgische tijd) aan de moskee van Finsbury Park. Een man reed er met zijn bestelwagen in op een groep mensen die uit de moskee kwamen. Daarbij raakten minstens acht mensen gewond en er viel ook één dode te betreuren. ‘Een man werd ter plaatse doodverklaard’, aldus de politie. ‘Acht mensen werden naar het ziekenhuis gebracht, twee anderen werden ter plaatse verzorgd voor lichte verwondingen.’

De man die verdacht wordt van de aanslag op een moskee in Londen was niet gekend bij de veiligheidsdiensten. Dat heeft Veiligheidsminister Ben Wallace maandag tegenover de Britse openbare omroep BBC gezegd.