Portugese bosbrand nog steeds niet onder controle, België biedt hulp
Foto: REUTERS

De zware bosbranden in Portugal zijn nog steeds niet onder controle. Ondertussen zijn meer dan 2.000 brandweermannen, 700 brandweerwagen en 10 blusvliegtuigen in de weer om de vlammenzee onder controle te krijgen.

Het vuur brak zaterdagnamiddag uit in de buurt van Pedrógão Grande, 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon, en breidde zich snel uit. Ondertussen zijn er nog zes branden in de districten Coimbra castelo Branco en Bragança. De oorzaak is nog niet gekend, maar zou kunnen komen door een blikseminslag


België heeft de Portugese autoriteiten hulp aangeboden in de strijd tegen de verwoestende bosbrand. De civiele bescherming beschikt over materiaal dat indien nodig ter plaatse kan worden gestuurd. Dat werd maandag vernomen van een woordvoerder van premier Charles Michel. Ons land heeft zijn medeleven betuigd aan de Portugese autoriteiten. Die is met man en macht in de weer om de zware bosbrand in het centrum van het land te bestrijden. 
 

Slachtoffers
Bosbranden komen vaak voor in Portugal. Bijna elk jaar branden honderden hectaren bossen af. Maar de brand die nu woedt, heeft in nauwelijks enkele uren tijd minstens 62 slachtoffers gemaakt, en evenveel gewonden. Eerst was sprake van 61 doden, maar volgens de autoriteiten werd één slachtoffer tweemaal geteld. Nadien werd nog een dodelijk slachtoffer geregistreerd. ‘We hebben te kampen met een vreselijke tragedie’, zei Portugese premier Antonio Costa. Er zijn ook twee brandweermannen vermist. Dat melde de Portugese openbare omroep RTP. Er zijn geen aanwijzingen dat er Belgische slachtoffers zijn.

Veel slachtoffers kwamen om toen hun auto ingesloten raakte door de vlammen. ‘Het is moeilijk te zeggen of ze voor de vlammen op de vlucht waren of werden verrast door het vuur’, aldus staatssecretaris Jorge Gomes.

Nationale rouw

Aangezien de brand nog altijd niet onder controle is, heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen. De regering kondigde ook al drie dagen van nationale rouw aan. De eerste dag ging gisteren in en loopt nog tot morgen.

Er zijn al 27 dorpen gedeeltelijk of totaal verwoest, en er zijn evacuaties aan de gang.

Europa heeft al hulp aangeboden. ‘De Europese Unie staat klaar om Portugal te helpen’, zei Christos Stylianides, de Europese commissaris voor Humanitaire Hulp en Crisisbeheersing. Frankrijk en Spanje sturen alvast blusvliegtuigen.

De Nationale Weg 2 is afgesloten voor verkeer, en de IC 8 is opnieuw geopend.