Zij moeten de Brexit-trein op het juiste spoor houden
Davis (links) en Barnier Foto: AFP

De Brexit-trein is vandaag uit het station vertrokken, maar heeft nog een lange reis voor de boeg. Wie moet de trein voor ontsporing behoeden tijdens het grootste diplomatieke manoeuvre uit de geschiedenis van Europa?

Twee mannen zullen elkaar de komende maanden vaak in de ogen moeten kijken: de Britse minister David Davis en de Franse Republikein Michel Barnier, die de onderhandelingen zal leiden voor de Europese Commissie. Beide mannen hebben een team achter zich, en daarnaast zijn er ook nog een aantal andere spelers die een belangrijke vinger in de pap hebben. Een overzicht van de belangrijkste namen.

David Davis werd in juli vorig jaar aangesteld als Brexit-minister (officieel: minister voor het Vertrek uit de EU). Hij is gewezen Brits staatssecretaris voor Europese Zaken en al langer een vurige pleitbezorger van een Britse uitstap. De 68-jarige Davis staat bekend als een harde onderhandelaar: tijdens het vooroverleg over het Verdrag van Maastricht in de jaren negentig werd hij in de rest van Europa ‘Monsieur Non’ genoemd.

Het Brexit-team van Davis wordt geleid door Sarah Healey. Zij heeft een stevige academische achtergrond en maakte vooral indruk op de departementen cultuur, werk, pensioenen en onderwijs alvorens ze vorig jaar werd aangeduid als directeur van het DExEU (Department for Exiting the EU). Healey vergeleek het plannen van de Brexit eerder met het organiseren van de Olympische Spelen in Londen in 2012.

Een andere belangrijk rol is weggelegd voor topambtenaar Oliver Robbins, belangrijk adviseur voor Theresa May én haar voorgangers David Cameron, Tony Blair en Gordon Brown. Hij werd meteen na het referendum aangesteld als persoonlijk adviseur voor de Europese Unie.

De Brits ambassadeur bij de EU Tim Barrow krijgt ook een sleutelrol in de onderhandelingen. Hij is een ervaren diplomaat, die onder meer ambassadeur was in Rusland van 2011 tot 2015, en adviseur van verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken.

Tot slot zal ook de Britse premier zelf een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen, maar of dat Theresa May wordt, is momenteel nog een groot vraagteken. Na de aanslagen en de brand in Londen wordt de grond onder haar voeten almaar heter. May krijgt van haar partij nog tot 28 juni om de situatie onder controle te krijgen. Lukt dat niet, dan valt (vermoedelijk) de hakbijl.

Europees kamp

Michel Barnier is een vertrouwd gezicht in Brussel. Tussen 1999 en 2004 en van 2010 tot 2014 was de Franse Republikein zelf lid van de Europese Commissie. De laatste keer was hij bevoegd voor de interne markt en financiële diensten. Voordien en tussendoor was hij verantwoordelijk voor verschillende ministerportefeuilles in Frankrijk, waaronder Buitenlandse Zaken.

De Fransman krijgt met Sabine Weyand, een topambtenaar uit de Europese Commissie overigens een Duits rechterhand. Zij is niet toevallig gekozen. De Franse-Duitse as moet erover waken dat de Britten de 27 andere EU-lidstaten niet uit elkaar proberen te spelen. Het duo moet ook rekening houden met de eisen en wensen van die 27 regeringsleiders.

In die hoedanigheid zal ook Europees president Donald Tusk een rol spelen bij de onderhandelingen. Al heeft de Europese Raad ook een specifieke man aangeduid die moet waken over de belangen van alle lidstaten: de Belgische topdiplomaat Didier Seeuws. Als rechterhand van Europees president Herman Van Rompuy loodste hij de EU mee door zijn zwartste dagen van de eurocrisis.

Ook Guy Verhofstadt krijgt een belangrijke stem in het debat. De fractieleider van de liberalen is vertegenwoordiger van het Europees Parlement. En aan het einde van de rit moet dat parlement zijn goedkeuring geven aan de exit en aan het nieuwe akkoord dat de Britten willen sluiten met de EU.