De echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk gaan vandaag van start. Tegen eind maart 2019 moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de voorwaarden van de scheiding en de toekomstige relaties uittekenen.

In de gebouwen van de Europese Commissie buigen de Britse Brexitminister David Davis en de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier zich over de prioriteiten van hun gesprekken en hun onderhandelingskalender.

Barnier maakte tijdens een kort persmoment duidelijk wat hij voor ogen heeft. 'Eerst moeten we de onzekerheid aanpakken die door de Brexit veroorzaakt is.' Zoals bekend wil Europa duidelijkheid over de rechten van de EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van de Britten op het Europese vasteland, over de factuur die de Britten al dan niet voorgeschoteld zullen krijgen en over de toekomst van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

'Ik hoop dat we vandaag onze prioriteiten en onderhandelingskalender kunnen vastleggen', zei Barnier. 'Dan kan ik later deze week (donderdag en vrijdag, red.) op de Europese top rapporteren dat we een constructief begin van de onderhandelingen hebben gehad.'

David Davis beklemtoonde dat hij 'positief en constructief' aan de onderhandelingen begint. Het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben 'meer dat ons verbindt dan ons scheidt'. Onderhandelaars van beide partijen voerden vorige week al technisch overleg over het format van de complexe onderhandelingen.

Parlementsverkiezingen

Het was al langer voorzien dat de onderhandelingen in de week van 19 juni uit de startblokken zouden schieten, maar het resultaat van de vervroegde Britse parlementsverkiezingen zaaide twijfel over die timing. Premier Theresa May verloor immers haar parlementaire meerderheid en voert nog steeds onderhandelingen met de Noord-Ierse unionisten van de DUP over hun tien stemmen ter ondersteuning van een minderheidsregering.

Zondag nog liet Brexitminister Davis weten dat Londen een akkoord wil ‘zoals geen ander in de geschiedenis’. ‘De weg is nog lang, maar onze bestemming is duidelijk: een diep en speciaal partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, een akkoord zoals er geen ander was in de geschiedenis’, stelt hij. ‘Vandaag is het begin van de onderhandelingen die de toekomst van de EU en het VK zullen tekenen, en van onze burgers.’ De minister hoopt dat ‘beide partijen er sterk en welvarend uitkomen’.

Een meerderheid van de Britse kiezers koos op 23 juni vorig jaar in een referendum voor de Brexit. Op 29 maart van dit jaar meldde May officieel dat haar land de Europese Unie wil verlaten. Tegen eind maart 2019 moet er een overeenkomst zijn.