Weyts vreest dat Europa onze frietcultuur bedreigt
Foto: BELGAIMAGE

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts vreest dat nieuwe plannen van Europa onze frietcultuur in gevaar brengen. Dat schrijft De Zondag.

De Europese Commissie wil komaf maken met de stof acrylamide in ons voedsel, of ze toch drastisch doen verminderen.

“Ik steun die strijd volledig', schrijft Weyts in de brief naar de Litouwse eurocommissaris Vytenis Andriukaitis, die bevoegd is voor voedselveiligheid. 'Het is echter belangrijk om bedachtzaam te werk te gaan en geen maatregelen te nemen die onbedoelde en verregaande gevolgen hebben voor onze rijke gastronomische traditie.'

Weyts vreest dat Europa onze frietcultuur bedreigt
Foto: BELGA

Volgens Weyts zouden om acrylamide in ons voedsel te doen afnemen, alle frietjes al op voorhand moeten geblancheerd worden voor ze naar de frituristen gaan. Frietjes twee keer bakken zou dan niet meer mogelijk zijn.

'Dat zou een enorme verarming betekenen van onze frietcultuur', schrijft Weyts. 'Onze frietjes danken hun smaak aan het vakmanschap van onze frituristen die de frietjes rauw bakken en vervolgens nog eens afbakken. Ik begrijp dat men buiten ons land een andere cultuur kent, met voorgebakken, geblancheerde en/of diepvriesfrieten. Maar wij hebben een eigen culinaire traditie. Het zou zonde zijn als de Europese Unie die zou verbieden.'