Griekenland krijgt nieuwe lening
De Griekse premier Tsipras Foto: EPA

De Europese landen verenigd in de Europgroep hebben een akkoord gesloten met Griekenland over de verdere aflossing van de schuldenlast van het land. Daardoor mag Griekenland nu opnieuw 8,5 miljard euro lenen. Een schuldverlichting is momenteel echter niet aan de orde.

Griekenland heeft zich ertoe verbonden om maatregelen te nemen die de economische groei moeten aanzwengelen en het begrotingstekort moeten wegwerken.IMF-topvrouw Christine Lagarde zal haar raad van bestuur voorstellen om "principieel" in het noodprogramma voor Griekenland te stappen.

Het was Jeroen Dijsselbloem, de Nederlandse voorzitter van de eurogroep, die donderdagavond het langverwachte akkoord over Griekenland bekendmaakte. Drie weken geleden gingen de ministers van Financiën nog zonder akkoord uit elkaar, maar nu begon de tijd te dringen: Athene moet volgende maand miljarden euro's schulden terugbetalen aan met name de ECB en het IMF.

Aangezien er nu eensgezindheid is bereikt, kan opnieuw een schijf vrijgemaakt worden van de lening van 86 miljard die Griekenland in 2015 toegezegd was. Het gaat dit keer om 8,5 miljard euro. Dat geld moet dienen om een aantal aflopende leningen te kunnen terugbetalen.

Nu de euroministers hun hand­tekening zetten, kan ook het IMF aan boord komen van het schuldprogramma. IMF-baas Christine Lagarde zal haar raad van bestuur voorstellen om 'principieel' akkoord te gaan met een deelname aan het Griekse noodprogramma. Dat was voor Duitsland een absolute voorwaarde om geld te blijven overmaken aan de Grieken. Het ziet er wel niet naar uit dat het IMF snel geld zal storten op de Griekse rekeningen.

Over een eventuele schuldverlichting is geen beslissing genomen. Die kan er ten vroegste volgend jaar komen. Dan moet het reddingsplan aflopen en moet Griekenland kunnen terugkeren naar de markten om geld op te halen.

De nieuwe schijf noodhulp past in het derde Griekse noodprogramma, dat in juli 2015 werd overeengekomen en dat maximaal 86 miljard euro in het vooruitzicht stelt. Volgens de Belgische minister Johan Van Overtveldt zou er op het einde van de rit (volgend jaar dus) zo'n 30 miljard euro niet benut worden.

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Pierre Moscovici toonde zich na afloop van de eurogroep uitermate tevreden met het Griekse akkoord. 'Vanavond kan Griekenland weer licht zien aan het einde van zijn lange tunnel van streng begrotingsbeleid. Vanaf vanavond zijn jobs, groei en investeringen de trefwoorden.'