Europarlementsleden halen uit naar beslissing Trump
Hilda Heine Foto: EPA

'Onverantwoord'. 'Egoïstisch'. 'Een terugkeer naar de Middeleeuwen'. Verscheidene Europarlementsleden hebben woensdag in een debat in Straatsburg hard uitgehaald naar de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om zijn land terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Het debat opende met een getuigenis van Hilda Heine. De president van de Marshalleilanden schetste hoe de klimaatverandering haar eilandengroep in de Stille Oceaan bedreigt. De eilanden worden geconfronteerd met droogte, overstromingen en orkanen en een stijging van het zeeniveau met twee meter zal de bevolking op de vlucht jagen, zo stelde Heine.

'De beslissing van Trump is een ontgoocheling voor iedereen die geloofde in de bepalende rol van de Verenigde Staten', stelde Heine vast. Ze vroeg aan de Europese Unie om een centrale rol op te nemen in de strijd tegen klimaatverandering en het voorbeeld te volgen van 48 ontwikkelingslanden die tegen 2050 enkel nog hernieuwbare energie willen gebruiken.

Ook onder Europarlementsleden was er weinig begrip voor Trump. 'We moeten niet naïef zijn. Trump wil de productiekosten voor de Amerikaanse industrie verminderen. Dat is deloyale concurrentie en daartegen moeten we optreden', zei de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pittella. Voor zijn groene collega Ska Keller volstaat het niet Trump te bekritiseren. 'We moeten het verlies van de Verenigde Staten compenseren. We moeten onze eigen inspanningen versterken.'

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker erkende dat de Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord van Parijs een gat slaat in de internationale inspanningen tegen klimaatverandering. Hij beloofde samenwerking met Amerikaanse staten die publiekelijk verzet hebben aangetekend tegen de beslissing van het Witte Huis, zoals New York en Californië.