Gewone Optima-spaarders krijgen al hun geld terug
Optima-topman Jeroen Piqueur Foto: BELGA

Het faillissement van Optima Bank zal de schuldeisers met een verlies van tussen de 10 en 30 miljoen euro opzadelen. De gewone spaarder krijgt wel al zijn geld terug.

Volgens de curatoren van Optima Bank krijgen alle rekeninghouders tot 100.000 euro van hun geld terug. In eerste instantie via het garantiefonds, maar die recupereert dat geld zelf bij Optima Bank. Ook rekeninghouders die meer dan 100.000 euro te goed hebben, zullen minstens de helft terugkrijgen, en daar kan nog een flink stuk bijkomen.

De groep die uit de boot valt, zijn de publieke overheden (11 miljoen) en financiële instellingen (3 miljoen). Een bekende naam daarbij is Publipart, dat 2 miljoen euro te goed heeft. Onder het garantiefonds hebben die geen recht op terugbetaling. Ze moeten hopen dat er iets overblijft voor de gewone schuldeisers van de bank.

De curatoren sluiten dat niet uit. Veel zal afhangen van de verbintenis van 20 miljoen van Piqueur en van wat bijkomende aansprakelijkheidsclaims kunnen opleveren. Dan kan de put heel klein worden. ‘We sluiten niet uit dat het tekort uiteindelijk rond de 10 miljoen euro en minder kan uitkomen, maar dat zijn nog zeer voorlopige ramingen’, zegt De Meyer.