Sony haalt de gortigheid uit zijn films

Breng de familie samen en haal de popcorn, zeggen ze bij Sony. De filmstudio gaat namelijk de ergste gortigheid uit zijn films halen. Is er weer een opstoot van nieuwe preutsheid of is er iets anders aan de hand?

Bij Sony zijn ze natuurlijk ‘Like. no. other’, maar met schuurspons en Spic & Span door heel de catalogus gaan, is een titanenwerk. Dat gaan ze ook niet doen. Ze beperken zich voorlopig tot 24 films. Het dringendste werk eerst, zou je dan denken.

Sony haalt de gortigheid uit zijn films
Spider-Man zit er onverwachts ook tussen. Foto: rr

Dat de stoet Spider-Manfilms en Ghostbusters daar bij zijn, hadden we niet meteen verwacht. Zat daar dan überhaupt een gore scène in? Een suffe komedie als Big Daddy zou nog baat kunnen hebben bij enkele retouches, want die kreeg bij zijn release zoveel nominaties voor Raspberry Awards dat het bijna een motie van wantrouwen was.

Wat heeft Sony dan precies voor ogen met zijn grote schoonmaak? Het wil propere versies uitbrengen van enkele van zijn hits. Om het in zijn eigen, doch vertaalde woorden te zeggen: scènes met ‘plastisch geweld, beledigende taal, seksuele verwijzingen en andere inhoud voor volwassenen’ gaan eruit of worden geredigeerd. De actiethriller White House Down, waarin het Witte Huis een terreuraanval ondergaat, heeft zo misschien wel enkele gewelddadige passages. Of het dystopische Elysium, dat zich in het ruïneuze Los Angeles afspeelt. Maar waarom houdt Sony die schoonmaak? Is er dan zo’n aanstoot aan genomen toen die films uitkwamen?

Er bestaan al nette versies

Veel werk gaan ze bij Sony niet per se hebben, rekende Salon.com voor. Voor op het vliegtuig en voor uitzendingen op de grote tv-zenders bestaan er nu al nette versies. Daar moet iedereen naar kunnen kijken zonder dat er daarna traumabestrijding nodig is. Bovendien hebben filmstudio’s al behoorlijk wat ervaring om zich door het oog van de ratingcommissies te wurmen. Als ze daarmee een breder publiek kunnen aanspreken, zijn ze bereid om hier en daar wat strategische knipjes aan te brengen. Soms maken ze zelfs verschillende versies die ze op voorhand aftoetsen bij de commissies.

Als de studio voor sommige scènes dan toch in de remmen moet, of hier en daar nog een ‘f***’ moet weg plamuren, is de klus best wel te overzien. Onder het motto ‘wat we zelf doen, doen we beter’, gaan ze voortaan zelf aan de knoppen van de zuiveringsinstallatie zitten. Slim gezien, want er zijn nu al externe bedrijven die deze diensten aanleveren. Die zijn bij deze bedankt voor de moeite. Bovendien behoudt Sony nu zelf de controle. Zo kan het zich nog gerichter afstemmen op de markt. Het is weer een stapje verder in de gepersonaliseerde aanpak per segment. Voor de Chinese bioscopen zijn er ook al aanpassingen waarmee de censor het wel eens moeilijk zou kunnen hebben.

Waarom uitgerekend nu?

Blijft de vraag waarom Sony uitgerekend nu met het initiatief komt. Voor de lenteschoonmaak komt het ruimschoots te laat. De reden is dat het bedrijf zijn businessmodel nog wat wil oprekken. Het wil deze propere films aanbieden via Blu-ray en ook via streamingdiensten als iTunes, Vudu en Fandango Now. Voor het ‘Clean Version’-pakket hoeft de klant zich niet te beperken tot de getrimde versie. Hij heeft de keuze uit de twee. Sony heeft het over de familieversie, waar niemand zich hoeft te generen voor bloederige scènes of uitbundige seks. Het is aandoenlijk zoals de studio appelleert aan een nostalgisch familiegevoel van weleer. ‘Uw sofa zal te klein zijn’, afficheert ze. Alsof elk hedendaags gezin al niet lang geatomiseerd is over diverse schermen groot en klein.

Sport
 1. Axel Witsel kan opnieuw niet winnen met Borussia Dortmund, dat voorsprong op achtervolger Bayern ziet slinken
 2. Manchester United knikkert Chelsea uit FA Cup: Lukaku mag nog eens starten maar Pogba is alweer de uitblinker
 3. Caroline Wozniacki geeft forfait in Dubai
 4. Italiaanse derdeklasser na 20-0 nederlaag uit competitie genomen
 5. Nani verlaat Sporting Lissabon en kiest voor Amerikaans avontuur
 6. Vrijdag valt vonnis over vrouwenwedstrijd tussen Standard en Anderlecht die compleet uit de hand liep
 7. Emma Plasschaert en Jonas Gerckens zijn Zeilster en Zeiler van het Jaar
 8. Sebastian Vettel snelste tijdens eerste F1-testdag in Barcelona
 9. 22 jaar en al naar China: Oostende laat Nederlandse spits Zivkovic gaan
 10. Slecht nieuws voor Anderlecht: rechterflankspeler Andy Najar is out voor cruciale periode
 11. Na haar triomf in Doha stond Elise Mertens in Dubai alweer drie uur op de baan maar bleek Chinese kwalificatiespeelster te sterk
 12. Medaillewinnaars Tokio 2020 krijgen stukje gerecycleerde elektronica om hun nek
 13. Cercle Brugge weigert strafvoorstel voor Irvin Cardona
 14. Beerschot Wilrijk dreigt Alex Maes te missen in eindstrijd Proximus League
 15. Oliver Naesen: “Heel tevreden met zevende plaats in Oman”
 16. Dertien Belgen geselecteerd voor WK baanwielrennen in Pruszków
 17. Quentin Serron wint Leaders Cup in Parijs
 18. Britse pionier in het veldrijden rijdt zondag in Oostmalle haar laatste cross
 19. Ster van de Coaches: Matt Mobley doet haasje over met Paris Lee, Ismael Bako beste Belg
 20. Brussels trekt als verrassende leider interland break in