Labour heeft in de vervroegde parlementsverkiezingen alle verwachtingen overtroffen. De grote opkomst bij jongeren kan daarin een belangrijke rol hebben gespeeld.

Labour zou 29 zetels winnen terwijl de Conservatives van Theresa May dertien zetels zouden verliezen. Labour-leider Jeremy Corbyn is daarmee de grote winnaar van de gok van de Britse premier.

Volgens de Britse media hebben jongeren het goede resultaat van Labour mee bepaald. De voortekenen wezen al in die richting. In de dertig dagen voor de deadline hadden alvast meer jongeren zich geregistreerd dan in dezelfde tijdspanne voor de verkiezingen van 2015 en het Brexit-referendum in 2016. Als het Verenigd Koninkrijk nu op weg is naar de uitgang in Europa, dan was dat onder meer ook omdat de in meerderheid pro-Europese jongste generatie niet kwam opdagen. Maar dat lijkt nu anders.

Labour haalde opvallend veel stemmen in regio’s met universiteiten zoals Sheffield en Canterbury. De opkomst bij jongeren lag dan ook aanzienlijk hoger dan bij de voorbij drie verkiezingen, zegt de National Union of Students. Volgens een exitpoll van NME/The Stream steeg het aantal kiezers tussen 18 en 34 jaar met 12 procentpunt in vergelijking met de vorige parlementsverkiezingen in 2015.

Zo’n 56 procent van de jongeren bracht nu zijn stem uit, aldus de exitpoll waarover The Guardian bericht. Zestig procent van de jongeren koos voor Labour. Bij de 18- tot 24-jarigen koos zelfs twee derde voor de partij van Jeremy Corbyn.

Voor meer dan een derde van de jongeren was het de eerste keer dat ze naar de stembus trokken. De Brexit was de bepalende factor om te gaan stemmen, luidde het.

Onder meer de kiesdistricten met het grootste aandeel kiesgerechtigden tussen 18 en 24 jaar zagen de grootste toename in steun voor Labour.