Poetin: ‘Ik ben geen vrouw, dus ik heb geen slechte dagen’

In een reeks interviews met de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone heeft de Russische president Vladimir Poetin enkele opmerkelijke uitspraken gedaan.

‘Ik ben geen vrouw, dus ik heb geen slechte dagen’, vertelt Poetin aan Stone tijdens een rondleiding in het Kremlin. ‘Ik wil niemand beledigen. Dat is gewoon hoe het is. Er zijn bepaalde natuurlijke cycli.’

Dat is slechts een van de opvallende momenten in de nieuwe documentairereeks van Oliver Stone, die eerder ook al Fidel Castro voor zijn camera haalde. De regisseur van onder meer JFK en Platoon had van juli 2015 tot afgelopen februari verschillende afspraken met Poetin. Die heeft hij in een vierdelige documentaire verwerkt.

In een ander fragment rijdt Poetin - die zelf aan het stuur zit - met de regisseur vlot door het filegevoelige Moskou terwijl Stone vragen stelt over de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Die heeft in Rusland asiel gekregen omdat ze destijds hadden gehoord dat hij voor de mensenrechten opkwam, aldus Poetin.

De ‘machopresident’ toont ook zijn passie voor ijshockey en spant zijn spieren op een fitnesstoestel op. De documentairereeks wordt gepromoot als een intiem en erg gedetailleerd portret van de man die Rusland al meer dan 17 jaar leidt. Maar echt kritisch lijken de interviews nooit te worden.

Wel vraagt Stone of homo’s in Rusland gediscrimineerd worden. ‘Er zijn geen beperkingen’, antwoordt Poetin. Op de vraag of hij in een duikboot een douche zou nemen met een homoseksuele man begint de Russische leider te lachen. ‘Ik neem liever geen douche met hem. Waarom zou ik het uitlokken? Maar ik ben een meester in judo, weet je.’

De Russische president weidt duidelijk graag uit over de geopolitieke onderwerpen, zoals een Amerikaans rakettenschild. ‘Een raketschild zou de VS niet beschermen’, zegt hij. ‘Niemand zal een oorlog tussen nucleaire grootmachten overleven.’

Deel 1 en 2 van 'The Putin Interviews' is vrijdag 16 juni te zien op National Geographic om 22 uur. Deel 3 en 4 volgen op zaterdag 17 juni om 22 uur.