Anneleen en Michiel Van Meervenne hopen binnenkort Kriket op de markt te brengen. Het gaat om de eerste Belgische reep die voor honderd procent op eigen bodem wordt gemaakt, duurzaam is en als het even kan ook een gezond tussendoortje oplevert. Maar het opvallendste detail schuilt in dit hoofdingrediënt: krekelmeel.

Zij is een fervente hobbypatissier, hij een landbouw- en voedingsjournalist. Samen eten ze graag al eens iets lekkers, maar ze vonden nooit hun gading in het nochtans grote snackaanbod. 'De klassieke chocoladerepen zijn suiker- en caloriebommen die nutritioneel gezien een lege doos zijn', vertelt Michiel.

'Aan de andere kant van het spectrum heb je tegenwoordig een enorm aanbod aan gezonde repen, maar het probleem is dat ze vaak erg duur en wisselvallig van kwaliteit zijn. Een tussendoortje moet in de eerste plaats lekker zijn.'

Na een bezoekje aan Little Food, een stadsboerderij in hartje Brussel die krekels produceert, begon het idee bij broer en zus te rijpen. De diertjes worden er gevoed door reststromen uit de voedingsindustrie en bieden dus een duurzaam alternatief. 'Krekels zijn dieren die je overal in ons land vindt. In onze repen zul je ook geen Latijns-Amerikaanse bessen of Aziatische noten terugvinden. We pleiten voor een avontuurlijke verruiming van ons lokaal aanbod.'

Smaaktest

Kriket bestaat naast heel wat vezels die afkomstig zijn van de krekels ook uit noten en zaden die boordevol andere goede stoffen zitten. 'Dat is beter dan een klassieke reep die je een snelle suikerpiek oplevert, maar je erna met een energiedip opzadelt', vertelt Michiel. 'We verwachten niet dat iedereen nu plots krekels begint te eten, maar het kan wel een wake-up call zijn.'

'De essentie van ons verhaal is dat we met Kriket een tussendoortje proberen maken dat een antwoord formuleert op enkele grote uitdagingen waar we als fans van lekker eten én wakkere burgers voor staan: de obesitasepidemie en de opwarming van de aarde zijn er daar twee van.' 

Een mondvol voor een reep die de kleine honger moet stillen. Nu alleen nog via crowdfunding genoeg geld zien op te halen zodat een eerste lading in productie kan gaan.

Maar hoe smaakt zo'n reep nu eigenlijk? Best lekker, zo blijkt uit een eerste smaaktest. Lekker zoet met een hint van kaneel. Je hebt trouwens helemaal niet door dat je op insecten zit te knabbelen, want het smaakt toch vooral naar nootjes. Het ziet er bovendien ook gewoon uit zoals gelijk welke andere notenreep.