Poetin: ‘Snowden is geen verrader’
Foto: REUTERS

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden is geen verrader, maar de daden die hij stelde waren 'verkeerd'. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin verklaard in een interview met de Amerikaanse filmmaker Oliver Stone, zo blijkt uit een fragment van het interview dat vrijdag openbaar werd gemaakt. De voortvluchtige Snowden heeft politiek asiel gekregen in Rusland.

‘The Putin Interviews’, de documentaire van Oliver Stone, zal op 12 juni worden uitgezonden door de Amerikaanse zender CBS Showtime. In een van de fragmenten die nu al werd verspreid, is te zien hoe de drievoudige Oscarwinnaar Poetin ondervraagt. De Russische president, die zich tijdens het interview laat bijstaan door een tolk, beantwoordt enkele vragen terwijl hij een Mercedes bestuurt.

Stone vraagt aan Poetin of hij, als gewezen agent van de Sovjet-inlichtingendienst KGB, Snowden niet misprijst voor het lekken van documenten over de werkwijze van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Snowden 'is geen verrader' en 'heeft andere landen geen informatie gegeven die schadelijk zou zijn voor zijn volk', zo antwoordt Poetin. Maar wanneer Stone daarop vraagt of hij het eens is met de daden van Snowden, antwoordt Poetin met een duidelijke 'neen'. 'Ik vind dat hij dat niet had moeten doen. Als een deel van zijn werk hem niet beviel, dan had hij gewoon ontslag moeten nemen', zo klinkt het. 'Maar hij ging verder dan dat. Ik vind dat dat verkeerd was.'