De 4 beste films van de week
La Chana Foto: rr
Weinig soeps in de cinema deze week, maar wel paella met kreeft: de documentaire ‘La Chana’ eert een flamencofenomeen dat de ziel uit haar lijf danst. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Their finest

Scenariste in tijden van oorlogspropaganda.


Terwijl de Tweede Wereldoorlog woedt, schrijft de Welshe schrijfster Diana Morgan filmscenario’s en theaterstukken. Gemma Arterton zet haar neer in een elegante spagaat tussen romantische komedie en oorlogsdrama. Recensent Orlando Verde was vol lof over de ‘mooi gefotografeerde, gesofisticeerde humor met een redelijke dosis drama’.

naar de recensie >

2

Get out

De horror van racisme.


Een zwarte jongen gaat op bezoek bij zijn blanke schoonouders. De deur naar de kelder blijft dicht: ‘Daar zit zwarte schimmel.’ Met een goed gevoel voor humor legt ‘Get out’ de gruwel bloot van alledaags racisme en de scheve verhoudingen die erachter schuilgaan. De gewelddadige gevolgen daarvan zijn dan weer iets minder alledaags. Deze slimme film entertaint én zet je aan het denken. Een van de beste Amerikaanse films sinds lang.

naar de recensie >

3

Sami blood

Samen onderweg.


Een meisje ontvlucht haar cultuur en familie in deze Zweedse film over de vernedering en culturele overheersing van de Samen. Het is geen moraliserende geschiedenisles, maar een gevoelig drama over iemand die zoekt of een mens echt kan kiezen wie hij wil zijn.

naar de recensie >

4

La Chana

De ziel uit je lijf dansen.


La Chana was een waar flamencofenomeen toen ze door haar gewelddadige man werd gedwongen om te stoppen met dansen. Het fnuikte haar carrière en brak haar spirit, maar enkele jaren later maakte ze glorieus haar comeback. Deze documentaire blikt terug tot de jaren 70 met charmante archiefbeelden, maar portretteert ook een vrouw die niet van ophouden weet. De laatste dans, die moet ze je nog schenken.

naar de recensie >