De Britse politie heeft een foto verspreid van Salman Abedi, de dader van de bomaanslag in Manchester vorige week, met een blauwe reiskoffer. De speurders hopen dat iemand meer informatie heeft over die koffer. Ondertussen is een tweede onderzoek gestart naar eventuele fouten die aan de aanslag voorafgingen.

De foto die de politie verspreidde, dateert van vorige week maandag, de dag waarop Salman Abedi (23) zichzelf opblies aan de Manchester Arena na een optreden van Ariana Grande. De dader kwam om en maakte 22 slachtoffers. Op de foto is Abedi te zien terwijl hij op straat staat met een blauwe reiskoffer op wieltjes.

Politie op zoek naar koffer van dader Manchester
Foto: AP

‘We blijven de activiteiten van Salman Abedi onderzoeken en zijn vooral geïnteresseerd in waar hij was tussen 18 en 22 mei 2017’, verklaarde Russ Jackson van de antiterrorisme-eenheid.

‘We denken dat Abedi in het bezit was van deze koffer in de dagen voor de aanslag. Ik wil benadrukken dat het om een andere koffer gaat dan degene die hij gebruikte bij zijn aanslag’, aldus Jackson nog. De politie vraagt om de koffer niet te benaderen als ze hem zien, maar de autoriteiten te contacteren.

Tweede ‘diepgravender’ onderzoek

Ondertussen zijn er twee onderzoeken opgestart naar eventuele fouten die zijn gemaakt en waardoor de aanslag in Manchester mogelijk niet is vermeden. Dat heeft de krant The Guardian gemeld.

Vorige week lanceerde MI5 al een dringend onderzoek om uit te klaren waarom de dienst naast het gevaar heeft gekeken dat de veronderstelde dader, Salman Abedi, vormde. Minstens drie keer was MI5 attent gemaakt op het gedrag van de 23-jarige man, gelinkt aan zijn radicalisering, meldde de openbare omroep BBC maandag.

Een tweede onderzoek zou diepgravender moeten zijn, aldus The Guardian.