Vital Heynen ziet in barrages voor WK volleybal onder meer ex-ploeg Duitsland terug
Foto: VDB

De Red Dragons (FIVB-18) konden zich zondag niet plaatsen voor het wereldkampioenschap volleybal 2018. Van 15 tot 20 augustus krijgen ze nog wel een tweede kans in een laatste kwalificatietoernooi. Coach Vital Heynen ziet daarin onder meer zijn ex-ploeg Duitsland (FIVB-11) terug. Slovakije (FIVB-30), Spanje (FIVB-32), Estland (FIVB-38) en Wit-Rusland (FIVB-50) zijn de andere landen die net als België op de tweede plaats strandden in hun kwalificatiepoule.

Uit het barragetoernooi komt er nog slechts één land dat naar het WK 2018 in Italië en Bulgarije mag. Europa heeft recht op tien plaatsen op het WK. Drie daarvan waren al ingenomen door titelverdediger Polen (FIVB-2) en door de organisatoren Italië (FIVB-4) en Bulgarije (FIVB-16).

Dit weekeinde voegden zich daar Rusland (FIVB-5), Frankrijk (FIVB-9), Servië (FIVB-10), Finland (FIVB-17), Nederland (FIVB-23) en Slovenië (FIVB-30) bij. Andere Europese toplanden als Turkije (FIVB-24) en Tsjechië (FIVB-27) zijn definitief uitgeschakeld.

“Slovenië profiteerde van het thuisvoordeel”

“Slovenië profiteerde van het thuisvoordeel”, verklaarde coach Vital Heynen zondag na de 3-1 (28-30, 26-24, 27-25, 25-20) nederlaag van de Red Dragons tegen het gastland in de kwalificatiepoule in Ljubljana. “Ik begrijp niet waarom hier geen challenge-systeem aanwezig is. Zolang dat niet overal verplicht wordt, blijft de kans op het thuisvoordeel gelden bij de lijn- en scheidsrechters. Ja, thuis mogen spelen, blijft belangrijk.”

“Drie sets waren heel close. De sterke opslagdruk van de Slovenen en de directe of halve punten die jongens als Gasparini maken, gaven de doorslag. Ik denk dat we ons weinig te verwijten hebben: we maakten weinig fouten, onze aanval was meestal goed. Het positieve is dat er een groeimarge in deze groep zit: vooral al hetgeen onderhands moet gespeeld worden, is nog voor verbetering vatbaar.”

“Het was een dubbeltje op zijn kant”, beaamde aanvoerder Sam Deroo. “In drie sets ging het gelijkopgaand. We konden zeker dit niveau aan, maar een paar beslissingen op belangrijke momenten bepaalden het resultaat. Was het oordeel van de refs anders, dan zullen we toch nooit weten hoe het zou afgelopen zijn. Slovenië had wel veel opslagmissers, maar ze scoorden ook aces en waren krachtig in de aanval. Voor ons was het een verhaal van net niet. Het nadeel van dit soort toernooien is ook dat je vier matchen speelt waarin je duidelijk de betere bent en dan moet je er ineens in die ene match staan. Misschien organiseert België wel dat barragetoernooi, zodat wij ook eens kunnen genieten van het thuisvoordeel.”